Pirinçli Biber Dolması

Pirinçli Biber Dolması, bu dolma tarifi diğer bir adı ile de etsiz biber dolması ya da zeytin yağlı biber dolması olarak bilinir. Zeytin yağlılar denince ilk akla Ege Bölgesi gelir. Pirinçli Biber Dolması da Ege yöresine has bir dolma çeşidi olarak bilinir. Hemen hemen bütün yemeklerinin zeytin yağlı oluşu ve ete ağırlık verilmemesi nedeni ile Akdeniz yöresine de bezemektedir.
Bu nedenle daha sağlıklı ve formuna dikkat eden kişilerin özellikle bu tarifi kaçırmamalarını tavsiye ederim.

Pirinçli Biber Dolması Malzemeleri

  • 8 kahve fincanı Osmancık pirinç
  • 16 adet biber dolması
  • 1 adet orta boy kuru baş soğan
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 yemek kaşığı biber salçası
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 2 adet domates
  • 1 diş sarımsak
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı ucu kimyon
  • 1 çay kaşığı ucu karabiber
  • 1 çay kaşığı ucu pul biber

Pirinçli Biber Dolması Nasıl Yapılır?


Pirinçli Biber Dolması, Dolmamızı hazırlarken öncelikle pirinçleri bir süzgeç yardımı ile iyice yıkayın. Daha sonra suyunu süzüp bekletin. Daha sonra soğanın kabuklarını soyup küçük küçük yemeklik doğrayın. Daha sonra geniş bir tencereyi ocağın üzerine alarak içine zeytinyağını dökün. Daha sonra içine doğramış olduğunuz soğanları döküp kavurmaya başlayın. Daha sonra sarımsağı da içine rendeleyerek karıştırmaya devam edin.
Daha sonra soğanlar hafif pembeleşmeye başlayınca içine domates salçasını ve biber salçasını da ekleyip karıştırmaya devam edin. Süzülen pirinçleri de içine ekleyerek karıştırmaya devam edin. Daha sonra üzerine tuzunu, karabiberini, pul biberini ve kimyonu da ekleyerek karıştırın. Daha sonra yarım çay bardağı sıcak ekleyip karıştırmaya devam edin. Hemen suyunu çekecektir. Tencerenin kapağını kapatarak hemen ocağın altını kapatın. Suyu az koymanın nedeni dolmaların için de pirinçler tekrar pişeceği için lapa olmasını engellemek amacı ile pirinçlerin diri kalması gerekir. Böylelikle iç harç hazırlanmış olur.

Taze biberlerin saplarını eliniz ile bastırarak koparın. Daha sonra parmağınızı tuza batırarak biberlerin ortasına bastırın. Daha sonra biberlerin içini iç harç ile doldurarak tencereye dizin. İçini çok doldurmamaya özen gösterin. Yoksa biberler patlar. Bir adet domatesi sekiz eşit parçaya bölerek her dolmaya yetecek kadar domates parçası bastırın. Domatesleri bastırırken biraz boşluk kalmasına özen gösterin. Dolmalar altta domatesler üstte kalacak şeklide dizin ve üzerini geçecek kadar su ısıtıcıya su koyup kaynatın. Daha sonra kaynayan suyu dolmaların üzerine dökerek ocağın üzerine alın ve ocağın altını yakın. Ocağın üzerinde kokusu çıkana kadar pişirin. Pirinçler yarı pişmiş olduğu için yaklaşık olarak yirmi beş dakika içinde dolmalar pişecektir.

21.01.2024 06:51:48
Pirinçli Biber Dolması ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Pirinçli Biber Dolması Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

1 Yorum Yapılmış "Pirinçli Biber Dolması"
Annem ve babam şeker hastası ve dolmayı çok seviyorlar ama pirinç şeker hastalarına yaramadığı için onlara bulgurdan biber dolması yapabilir miyim?
Atiye . 29.09.2018 22:18:05

Biber Dolması Kaç Dakikada Pişer

Biber Dolması Kaç Dakikada Pişer, Çeşitli birçok sebzelerden yapılan enfes dolma yemeği iç harcı yapıldıktan sonra bir sebzenin içerisine yeterince doldurulm...
Devamını Oku

Biber Dolması Kaç Kalori?

Biber dolması kaç kalori, Biber dolması çoğu kişinin hayır demeyeceği ve çok sevdiği yemeklerden birisidir. Tabi bu çok sevilen yemeğin kalori oranı ve kilo ...
Devamını Oku

Biber Dolması Püf Noktaları

Biber dolması püf noktaları, Türk mutfağının geleneksel lezzetleri olan biber dolması ve sarmayı çoğumuz severek tüketiriz ve sofralarımızdan eksik etme...
Devamını Oku

Antep Usulü Etli Biber Dolması

Antep Usulü Etli Biber Dolması, dolma, Türk mutfağının, hemen her yörede yapılan yemeklerinden biridir. Hemen her sebzeden dolma yapılır. Biber, domates, soğ...
Devamını Oku

Oktay Usta Kuru Patlıcan Dolması

Oktay Usta Kuru Patlıcan Dolması: tarifi oldukça kolay, zahmetsiz ve çok lezzetli tarifinden bu akşam için yapmaya karar verdim. Benim çok sevdiğim kuru...
Devamını Oku

Dolma Kaç Kalori?

Dolma kaç kalori: dolma Türk mutfağında önemli bir yeri olan yemek çeşididir. Türk mutfağında her yörede yapılan yemek çeşididir. Her sebzeden dolma yapılabi...
Devamını Oku

Kuş Üzümlü Biber Dolması

Kuş Üzümlü Biber Dolması, lezzetli ve güzel bir dolma tarifidir. Kuş üzümlü biber dolması hiç yapmadıysanız, mutlaka yapmalısınız. Yemeğe gelen misafirl...
Devamını Oku

Etsiz Biber Dolması

Etsiz biber dolması, bu tarifi zeytinyağlı hazırlıyoruz. Yaz döneminin en bilinen, severek yediğiniz bu dolmayı sıkça yapabilirsiniz. Türk mutfağında ayrı bi...
Devamını Oku

Dolma İçi Nasıl Hazırlanır

Dolma içi nasıl hazırlanır, dolma içi farklı şekillerde hazırlanarak ortaya farklı tatlar çıkarılabilir. Zeytinyağlı kıymalı, çiğ ya da iç harcı kavurar...
Devamını Oku

Dolma Sosu

Dolma Sosu; Arkadaşlar bildiğiniz üzere dolma da baş yemeklerimizden biridir. Severek yediğimiz biber, patlıcan, kabak vb. Dolma çeşitlerini öncelikle d...
Devamını Oku

Kabak Dolması Kaç Kalori?

Kabak dolması kaç kalori; Kabak, potasyum, fosfor, kalsiyum, magnezyum, sodyum, demir içerir. Yüksek lif içeriğinden dolayı özellikle diyet yapanlar ve ...
Devamını Oku

Kıymalı Kuru Patlıcan Dolması

Kıymalı kuru patlıcan dolması, pek çok bölgede severek tüketilen bir yemektir. Özellikle Gaziantep yöresinde sıkça yapılır. Yöresel olarak bölgede kullanılan...
Devamını Oku

Dolma Çeşitleri

Dolma çeşitleri, geleneksel Türk mutfağında önemli bir yeri olan dolma gerek yardımcı yemekler ile gerekse ana yemek olarak sunulan ve severek tüketilen...
Devamını Oku

Antep Usulü Kuru Patlıcan Dolması

Antep usulü kuru patlıcan dolması, kuru patlıcan dolmasının ana vatanı Antep bölgesidir. Antep halkı tarafından çok sevilen kuru patlıcan dolmasını etli...
Devamını Oku

Antep Usulü Zeytinyağlı Kuru Dolma

Antep usulü zeytinyağlı kuru dolma; yöresel ve oldukça sevilen bir lezzettir. Gaziantep sofrasının hem dünya hem de Türk mutfağında essiz bir yeri bulunmakta...
Devamını Oku

Dolma Biber İçi

Dolma Biber İçi: Dolma yemekleri ve yaprak sarma Anadolu'nun yöresel yemeklerindendir. Bu tür yemeklerde dolmanın içini hazırlamak işin en önemli kısmıdır. D...
Devamını Oku

Oktay Usta Dolma Tarifleri

Oktay usta dolma tarifleri: Türk mutfağının en özgün ve sevilen yemek gruplarının başında dolma gelir. Etli ya da zeytinyağlı Oktay ustanın birçok tarifi bul...
Devamını Oku

Dolma Kalori

Dolma kalori, ev hanımlarının yaptığı lezzetli yemeklerin zeytin yağlı, etli dolmalar Türk mutfaklarının kültürünü anlatan yemek çeşitleridir. Dolma bilindiğ...
Devamını Oku

Zeytinyağlı Dolma İçi

Zeytinyağlı dolma içi, zeytinyağlı dolma içi iki çeşit hazırlanabilir ister çiğ, isterseniz pişirerek tercihinize ve ağız, damak tadınıza bağlıdır. Genellikl...
Devamını Oku

Fırında Kabak Dolması

Fırında Kabak Dolması: Anadolu'nun farklı lezzetlerinden biri de fırında kabak dolmasıdır. Dolmalar ülkemizin en bilinen yöresel yemeklerindendir. Kabak dolm...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Biber Dolması Kaç Dakikada Pişer
Biber Dolması Kaç Kalori?
Biber Dolması Püf Noktaları
Antep Usulü Etli Biber Dolması
Oktay Usta Kuru Patlıcan Dolması
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024