Pirinçli Biber Dolması, bu dolma tarifi diğer bir adı ile de etsiz biber dolması ya da zeytin yağlı biber dolması olarak bilinir. Zeytin yağlılar denince ilk akla Ege Bölgesi gelir. Pirinçli Biber Dolması da Ege yöresine has bir dolma çeşidi olarak bilinir. Hemen hemen bütün yemeklerinin zeytin yağlı oluşu ve ete ağırlık verilmemesi nedeni ile Akdeniz yöresine de bezemektedir.
Bu nedenle daha sağlıklı ve formuna dikkat eden kişilerin özellikle bu tarifi kaçırmamalarını tavsiye ederim.
Pirinçli Biber Dolması Malzemeleri
8 kahve fincanı Osmancık pirinç
16 adet biber dolması
1 adet orta boy kuru baş soğan
2 yemek kaşığı zeytinyağı
1 yemek kaşığı domates salçası
1 yemek kaşığı biber salçası
1 yemek kaşığı tereyağı
2 adet domates
1 diş sarımsak
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı ucu kimyon
1 çay kaşığı ucu karabiber
1 çay kaşığı ucu pul biber
Pirinçli Biber Dolması Nasıl Yapılır?
Pirinçli Biber Dolması, Dolmamızı hazırlarken öncelikle pirinçleri bir süzgeç yardımı ile iyice yıkayın. Daha sonra suyunu süzüp bekletin. Daha sonra soğanın kabuklarını soyup küçük küçük yemeklik doğrayın. Daha sonra geniş bir tencereyi ocağın üzerine alarak içine zeytinyağını dökün. Daha sonra içine doğramış olduğunuz soğanları döküp kavurmaya başlayın. Daha sonra sarımsağı da içine rendeleyerek karıştırmaya devam edin.
Daha sonra soğanlar hafif pembeleşmeye başlayınca içine domates salçasını ve biber salçasını da ekleyip karıştırmaya devam edin. Süzülen pirinçleri de içine ekleyerek karıştırmaya devam edin. Daha sonra üzerine tuzunu, karabiberini, pul biberini ve kimyonu da ekleyerek karıştırın. Daha sonra yarım çay bardağı sıcak ekleyip karıştırmaya devam edin. Hemen suyunu çekecektir. Tencerenin kapağını kapatarak hemen ocağın altını kapatın. Suyu az koymanın nedeni dolmaların için de pirinçler tekrar pişeceği için lapa olmasını engellemek amacı ile pirinçlerin diri kalması gerekir. Böylelikle iç harç hazırlanmış olur.
Taze biberlerin saplarını eliniz ile bastırarak koparın. Daha sonra parmağınızı tuza batırarak biberlerin ortasına bastırın. Daha sonra biberlerin içini iç harç ile doldurarak tencereye dizin. İçini çok doldurmamaya özen gösterin. Yoksa biberler patlar. Bir adet domatesi sekiz eşit parçaya bölerek her dolmaya yetecek kadar domates parçası bastırın. Domatesleri bastırırken biraz boşluk kalmasına özen gösterin. Dolmalar altta domatesler üstte kalacak şeklide dizin ve üzerini geçecek kadar su ısıtıcıya su koyup kaynatın. Daha sonra kaynayan suyu dolmaların üzerine dökerek ocağın üzerine alın ve ocağın altını yakın. Ocağın üzerinde kokusu çıkana kadar pişirin. Pirinçler yarı pişmiş olduğu için yaklaşık olarak yirmi beş dakika içinde dolmalar pişecektir.
21.01.2024 06:51:48
Pirinçli Biber Dolması ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.
Annem ve babam şeker hastası ve dolmayı çok seviyorlar ama pirinç şeker hastalarına yaramadığı için onlara bulgurdan biber dolması yapabilir miyim? Atiye . 29.09.2018 22:18:05
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024