{ "title": "Antep Dolması", "image": "https://www.dolma.gen.tr/images/Antep-Dolmasi-21.jpg", "date": "20.01.2024 14:02:17", "author": "Hande Kadak", "article": [ { "article": "Antep Dolması, diğer adıyla kuru dolmanın yapımı sanıldığı kadar zor değildir lezzet yönünden de oldukça güzeldir. Antep dolmasının usulü ekşi olmasıdır. Bunun için nar ekşisi, limon suyu veya sumak ekşisi kullanabilirsiniz. Antep dolması yaparken dikkat etmeniz gereken nokta kuru malzemeyi çok haşlamamanız çünkü çok haşlanırsa dolmanız dağılır.

Antep Dolması Malzemeleri
Sosu için
Antep Dolması Nasıl Yapılır?

Kuru patlıcanların ipini çıkarıp kaynamakta olan suyun içine atın ve on dakika kadar haşlayın. Haşlanan patlıcanları suyun içinden çıkarıp soğuk suyun içine atın ve çok bekletmeden süzerek bir kenara alın. Dolmanın iç harcı için uygun bir karıştırma kabının içine yıkanmış ve süzülmüş pirinci, ince ince doğranmış kuru soğan ve sarımsağı, kıyma, Antep salçasını ve damak tadınıza uygun baharat ve tuzunu, nar ekşisi veya sumak ekşisini ilave ederek eliniz ile iyice karıştırın ve haşlanmış patlıcanların içini hazır olan iç haç ile doldurun ama patlıcanları çok doldurmamaya özen gösterin çünkü dolmalar patlar. Daha sonra pişireceğiniz tencerenin içine sıralı olarak dizin. Şimdi sıra dolmanın sosunu hazırlamakta. Bunun için küçük bir tencerenin içine zeytinyağı, bir yemek kaşığı salçayı koyup kavurun. İçine sumak ekşisini ve sıcak suyu ilave ederek bir taşım kaynatın. Hazırlamış olduğunuz bu sosu dolmaların üzerine gezdirin ve dolmaların dağılmaması için bir tabak kapatın ve pişmeye bırakın. Yaklaşık olarak 40-50 dakika kadar pişen dolmalar servis etmeye hazır olacaktır. Deneyecek olanlara şimdiden afiyet olsun.
" } ] }