{ "title": "Antep Usulü Biber Dolması", "image": "https://www.dolma.gen.tr/images/Antep-Usulu-Biber-Dolmasi-22.jpg", "date": "19.01.2024 03:42:02", "author": "Bekir İLBAĞI", "article": [ { "article": "
Antep Usulü Biber Dolması, Dolma, Türk mutfağının en sevilen sebze yemekleri arasında kendine yer bulmuştur. Biber dolma, lahana dolma, domates dolma, kabak dolma gibi çeşitleri olan dolmanın en çok tercih edileni ise biber dolmadır. Yaz aylarında taze taze bolca tüketilen biber dolmanın diğer zamanlarda da dolma biberin kurusu ile yapılmaktadır. Biber dolmasının içi her yörede farklı biçimlerde hazırlanmaktadır. Antep usulü biber dolmanın içi hazırlanırken yöreye has tatlar kullanılmaktadır. Örneğin kuyruk yağı, sarımsak, nar ekşisi Antep usulü biber dolmasını diğerlerinden ayırmaktadır.

Antep Usulü Biber Dolması Malzemeleri
Sosu için
Antep Usulü Biber Dolması Nasıl Yapılır?

Biberlerin içlerini temizleyip istiyorsanız kapak maksadıyla kullanmak için üstlerini ayırınız. Kurutulmuş dolma biberle yapacaksanız; kurutulmuş biberleri kaynar suda en fazla beş dakika kadar kaynatılmalıdır. Soğumaya bırakılan dolma biberlerin suları iki kez değiştirilerek canlılık kazanması sağlanmalıdır.

Soğanları incecik doğrayıp ve kıyma ile harmanlayınız. Yıkanmış pirinçleri kıymaya ekleyip üzerine salçaları, nar ekşisini, limon suyunu ve baharatları da katıp yoğurunuz. Pirincin şişme payını düşünerek biberlerin üçte biri boşta kalacak biçimde doldurup tencereye diziniz. Biberlerin üzerlerini dilimlenmiş domates ya da kendi kapaklarıyla kapatınız. Tencereye yerleştirdiğiniz dolma biberlerin üzerine iki su bardağı sıcak su ve tuz ilave ederek orta ateşte pişmeye bırakınız.

Biberler pişerken sos için domatesin kabuklarını soyup minik minik doğrayınız. Doğranan domatesleri bir tavaya alıp kısık ateşte ağzı kapalı olacak şekilde domatesler suyunu salıp çekene kadar pişiriniz. Pişen domates sosuna ince kıyılmış maydanoz, salça ve dövülmüş sarımsağı ekleyip beş dakika kadar kavurunuz. Pişmekte olan biberlerin üzerine hazırlanan domates sosunu, her tarafa eşit yayılacak biçimde dağıtınız. Gerekliyse tencereye bir çay bardağı su ilavesi yapınız. Zeytinyağını dolmaların üzerinde gezdirip; kısık ateşte yemeği pişmeye bırakınız. Yemeğin pişip pişmediğini çatal ile kontrol edilebilir. Dolma biberler piştikten sonra en az yarım saat kadar dinlendiriniz. Dinlenen yemeği yoğurt ile servis ediniz.

" } ] }