{ "title": "Antep Usulü Etli Biber Dolması", "image": "https://www.dolma.gen.tr/images/Antep-Usulu-Etli-Biber-Dolmasi-15.JPG", "date": "20.01.2024 09:36:49", "author": "ümit kadak", "article": [ { "article": "Antep Usulü Etli Biber Dolması, dolma, Türk mutfağının, hemen her yörede yapılan yemeklerinden biridir. Hemen her sebzeden dolma yapılır. Biber, domates, soğan, patlıcan, kabak, gibi. Dolma yemeği, komşu ülkelerde de hemen hemen aynı Türkçe isimle yapılmaktadır. Dolmanın tarihi Orta Asya Türklerine kadar uzanmaktadır. Hayvancılıkta zamanın teknolojisinin üst seviyesinde olan Türkler, tarım düzenine geçtikten sonra da yiyeceklerini kurutarak saklamışlardır. Yazın bol olan yiyecekler, dolmalık olarak kışın tüketilmek üzere kurutulmuşlardır. Günümüzde de bu yöntem hala kullanılmaktadır. Türk mutfağında en çok tercih edileni ise biber dolmasıdır. Özellikle mevsiminde taze taze bolca tüketilen biber dolmasının içi her yörede kendine has karışımlarla (İç harcı) hazırlanmaktadır. Antep usulü biber dolmasının içi hazırlanırken yöreye özgü tatlar kullanılmaktadır. Mesela Antep usulü dolma hazırlanırken kıyma, kuyruk yağı, sarımsak, nar ekşisi daha çok kullanılır. Buda Gaziantep yöresine has olmakla beraber kendisini benzerlerinden ayırmaktadır.

Antep Usulü Etli Biber Dolması İçin Malzemeleri
Sos için
Antep Usulü Etli Biber Dolması Nasıl Yapılır?

Biberleri sap kısmı çıkartılarak içlerini boşaltın ve yıkayın, suyu süzülmesi için süzgece alın. İç harcını bu tarifte pişirerek hazırlayacağız. Kuyruk yağı ve sıvı yağı tencereye alın küçük küçük doğranmış soğanları ve sarımsağı hafifçe pişirin, ardından üzerine kıymayı ilave edin, kıyma suyunu salıp rengi dönene kadar pişirmeye devam edin. Kabuğunu soyup küçük doğradığımız domatesleri pişmiş olan kıyma soğan karışımının üzerine ekleyip 3-5 dakika kadar daha pişirin. Salça, pul biber, karabiber, nane ve tuzu ilave ederek karıştırın. Son olarak yıkanmış ve suyu süzülmüş pirinçle kıyılmış maydanozu ekleyerek tekrar karıştırın ve bekletmeden ocaktan alın. Hazırladığımız harcı biberlerin içlerine doldurarak üzerlerine dairesel kestiğimiz domatesler ile kapak yapın ve tencereye domatesle kapak yapılan kısımları üst tarafa gelecek şekilde düzenli bir biçimde dizin. Sosu hazırlamak için bir kaba salça ve 1 çay bardağı sıcak su alın ve iyice karıştırarak bulamaç haline getirin ve Antep usulü etli biber dolmasının üzerlerine gezdirin. Dolmaların yarısını geçecek kadar sıcak su ilave edin ve tencerenin kapağını kapatıp orta ateşte biberler ve pirinçler pişene kadar pişirin. Pişen dolmaları servis tabağına alın, üzerine hafif nar ekşisi gezdirip servis edin.

Afiyet Olsun.

" } ] }