{ "title": "Antep Usulü Kuru Dolma", "image": "https://www.dolma.gen.tr/images/antep-usulu-kuru-dolma.jpg", "date": "21.01.2024 01:34:20", "author": "nagihan", "article": [ { "article": "Antep Usulü Kuru Dolma, Yöresel tatları ile meşhur olan Antep sofrasının lezzetli yemeklerinden biri de kuru dolma yemeğidir. Lezzetli oluşuyla birçok kişi tarafından tercih edilen ve yapılışı da kolay olan Antep usulü kuru dolma tarifi şu şekildedir;

Antep Usulü Kuru Dolma Malzemeleri
Dolmanın Sosu için
Antep Usulü Kuru Dolma Nasıl Yapılır?

Kuru dolma yapımına öncelikle kuru patlıcan ve biberi haşlamakla başlayın. Öncelikle geniş bir tencerenin içine bir miktar su koyun ve kaynatın. Diğer taraftan ise başka bir tencerenin ya da geniş bir kabın içerisine soğuk su koyun. Kaynayan tencerenin içine kurutulmuş biber ve patlıcanları koyun ve haşlayın. Yaklaşık 2-3 dakika haşlandıktan sonra biber ve patlıcanları süzgeç yardımıyla çıkararak hazırladığınız soğuk suyun içine koyun. Patlıcan ve biberler soğuyunca suyunu süzün ve ayrı bir kabın içerisine alın. Bu işlemi tamamladıktan sonra kuru dolma yapımı için kullanacağınız iç harcı yapmaya başlayın. İç harcı için pirinçleri temizce yıkayın. Pirinçleri yaklaşık 30-45 dakika ılık suda bekletin ve süzün. Pirinçler süzülürken diğer taraftan soğanları ve sarımsakları temizleyerek küçük küçük doğrayın. Derin bir kabın içerisinde pirinçleri, soğanı, kıymayı, yağını, tuzunu, salçasını, sarımsakları, erik ekşisini, sumak ve baharatlarını iyice karıştırın. İç harcını da hazırladıktan sonra haşladığınız biberleri ve patlıcanların içine iç harcı doldurun ve dağılmaması için ağızlarını sıkarak yapıştırın. Biber ve patlıcanların içine çok fazla iç harç koymayın pişerken dağılabilir. Bütün patlıcan biberlere aynı işlemi uyguladıktan sonra doldurduğunuz biber ve patlıcanları altına kemikli et konulmuş tencereye dizin. Dizme işlemi bittikten sonra sosunu hazırlamaya başlayın. Dizme işlemi bittikten sonra sosu için derin bir kabın içine yağı koyun ve üzerine salçayı ilave ederek karıştırın. Daha sonra üzerine biraz ılık su ekleyerek salçayı ezin ve dolmaların üzerine gezdirerek dökün. Daha sonra dolmaların üzerini geçecek şekilde sıcak su ekleyin. Kısık ateşte pirinçler pişene kadar pişirin. Piştikten sonra servis yapabilirsiniz.

Afiyet olsun.
" } ] }