{ "title": "Antep Usulü Kuru Patlıcan Dolması", "image": "https://www.dolma.gen.tr/images/antep-usulu-kuru-patlican-dolmasi(2).jpg", "date": "20.01.2024 15:04:52", "author": "Öznur Taşpınar", "article": [ { "article": "
Antep usulü kuru patlıcan dolması, kuru patlıcan dolmasının ana vatanı Antep bölgesidir. Antep halkı tarafından çok sevilen kuru patlıcan dolmasını etli veya zeytinyağlı olarak hazırlayabilirsiniz. Ancak yöresel bir yemek olan kuru patlıcan dolmasını Antepliler hem acılı hem de bol etli hazırlamaktadır. Antep usulü kuru patlıcan dolması yemeğini hazırlamak isterseniz size önereceğimiz tarif ile kolaylıkla yapabilirsiniz.

Antep Usulü Kuru Patlıcan Dolması İçin Gerekli Malzemeleri
Dolmasının Sosu için
Antep Usulü Kuru Patlıcan Dolması Nasıl Yapılır?

Dolmanın hazırlanmasına öncelikle patlıcanlar ile başlayın. Bunun için büyük bir tencerenin içerisine sıcak su ilavesi yapın ve kaynaması için ocağın üzerine alın. Orta harlı ateşin üzerinde sıcak suyu bir taşım kaynatın ve içerisine bir dizi kuru patlıcanı ilave edin. Patlıcanları hafif yumuşayana dek kaynatın ve dirilikleri hafif çıkınca suyun içerisinden delikli bir kabın üzerine patlıcanları çıkartın. Patlıcanları suyu süzdürülür iken siz de bu arada dolmanın iç malzemesini hazırlamaya geçin.

İç harç için kuru soğanların kabuklarını soyun ve yemeklik şekilde doğrayın. Doğranmış soğanların üzerine 300 gr dana kıymayı ilave edip karıştırın. Ardından baharatları ve tuzu kıymanın üzerine ilave edin. 1 tatlı kaşığı sumağı bir kâsenin içerisine alın ve üzerine iki yemek kaşığı sıcak su ilavesi yapıp karıştırın. Suyun içerisinde beklemiş olan sumak lezzetini suyun içerisine çıkartacaktır. Birkaç dakika bekletin ve iç harcın içerisine ilave edin. Bir tutam dereotu ile bir tutam maydanozu yıkayıp doğrama tahtasının üzerinde ince kıyım yapın. Yeşillikleri ve kıymalı harcın içerisine alın. Domates salçası ve biber salçasını da ilave edip pirinçleri bol su ile yıkayın. Yıkanan pirinçleri de ilave ettikten sonra iç harcı parmaklarınız ile karıştırın.

Hazır hale gelmiş olan iç harcı haşlanmış ve suyu süzülmüş olan patlıcanların içerisine yarısına gelecek şekilde doldurun. Bütün patlıcanları doldurduktan sonra ağız kısımlarını birbirine yapıştırın ve tencereye dizin. 1 su bardağı kaynar suyu tencerenin içerisine ilave edip tencereyi ocağın üzerine alın. Dolmanın sosunu hazırlamak için de bir su bardağı sıcak suyu bir kâsenin içerisine alıp üzerine salçaları ilave edin. Sıvı yağı da ekledikten sonra çatal ile karıştırın ve dolmaların üzerine gezdirin. Antep usulü kuru patlıcan dolmasını 20-25 dakika kadar kısık ateşin üzerinde pişirin. Sürenin ardından tencereyi ocağın üzerinden alın ve bir bezin arasına sarıp birkaç dakika dinlendirin. Antep usulü kuru patlıcan dolmasını sıcak olarak yanında limon dilimleri ile servise sunum yapın.

Afiyet olsun.
" } ] }