{ "title": "Antep Usulü Zeytinyağlı Kuru Dolma", "image": "https://www.dolma.gen.tr/images/Antep-Usulu-Zeytinyagli-Kuru-Dolma-43.jpg", "date": "19.01.2024 02:12:49", "author": "emine kedici", "article": [ { "article": "Antep usulü zeytinyağlı kuru dolma; yöresel ve oldukça sevilen bir lezzettir. Gaziantep sofrasının hem dünya hem de Türk mutfağında essiz bir yeri bulunmaktadır. Antep sofrası denilince genellikle herkesin aklına kuru dolma ve içli köfte gelir. Ama saymaya başlasak Antep mutfağının çok fazla özgün yemeği bulunmaktadır. Bu özgün yemekler içerisinde ise Antep usulü kuru dolmanın ayrı bir yeri bulunmaktadır. Aslında Antep yemekleri genellikle salçalı ve etli olarak yapılır. Fakat kuru dolmayı hem zeytinyağlı hem de etli olarak yapmak mümkündür. Antep usulü kuru dolma daha çok biber kurusu ile patlıcan kurusundan yapılmaktadır. Ancak tercih ederseniz yanına kuru kabak da doldurmanız mümkündür. Pişme süreleri birbirine yakın olduğu için aynı tencere içerisinde çok rahat pişirebilirsiniz. Sizlerle paylaşmak istediğim bu tarifte et yerine zeytinyağı kullanıldığından etle yapılan kuru dolmaya göre daha hafif bir tarif olacaktır. Umarım bu tarif sayesinde muhteşem sofralar hazırlayabilirsiniz. Şimdiden kolay gelsin.

Antep usulü zeytinyağlı kuru dolma malzemeleri
Antep Usulü Zeytinyağlı Kuru Dolma Nasıl Yapılır?

Antep usulü kuru dolma yapımı için öncelikle kuru malzemelerin haşlanması gerekmektedir. Eğer acı kuru biber kullanmayı tercih edecekseniz önce patlıcanları daha sonra biberleri haşlamaya özen gösterin. Yoksa biberin acısı suya çıkacağından patlıcan kurusu da çok acı olabilir. Buna göre bir tencerede kaynayan suyun içerisine temiz sebze kurularını atın ve yaklaşık 10-15 dakika kadar pişirin. Daha sonra sıcak sudan alarak soğuması için geniş bir kaba alın.

Diğer taraftan kuru dolmanın iç malzemesini çiğ olarak hazırlamaya başlayın. Yapmanız gereken tek şey limon tuzunu eriterek tüm malzemeyi karıştırmaktan ibarettir. Yalnız kuru dolmanın pişmesi için zeytinyağının bir kısmını ayırın. İç harcını hazırladıktan sonra önce kuru patlıcanları sonra da kuru biberleri yarısına kadar doldurun. Antep usulü zeytinyağlı kuru dolmayı pişirirken tencereye en fazla iki sıra olacak şekilde dizin. Üzerine kaynar su ve kalan zeytinyağını da dökerek pişirmeye başlayın. Konulacak suyun dolmaların üzerini tamamen kapatması gerekir. Kaynamaya başladığında tuzuna da bakarak dolmayı yarım ateşte pişirin. Piştikten sonra ılık ya da soğuk olarak servis edebilirsiniz.

Afiyet olsun.
" } ] }