{ "title": "Arap Dolması", "image": "https://www.dolma.gen.tr/images/arap-dolmasi.jpg", "date": "21.01.2024 14:33:49", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "Arap dolması, adıyla sizlere biraz yabancı gelse de aslında bu hemen her evde yapılan bir dolma türüdür. Bildiğiniz kurutulmuş patlıcanla yapılan bir dolmadır. Ancak en önemli özelliği dolmanın bildiğimiz kıyma ile değil, satır kıyması denilen etin ince ince doğranması ile elde edilen kıyma ile yapılmasıdır. Satır kıyması ülkemizde genellikle Güneydoğu mutfağında yaygındır. Satır denilen keskin bir bıçakla etin kıymadan az irice şekilde kıyılmasıyla elde edilir. Etin fazla ezilmemiş olması nedeniyle kıymadan daha lezzetli oluyor. Bunu evde kendiniz yapamasanız bile, kasaplara yaptırabilirsiniz. Ayrıca Arap dolması ekşili bir dolmadır. Tadını beğeneceğinizi umuyoruz. Bu lezzetli dolmayı hep birlikte hazırlamaya başlayalım. Hepinize kolay gelsin.

Arap dolması için gerekli malzemeler
Arap dolması nasıl yapılır?

Önce kuru patlıcanları kaynamış suyun içinde 10 dakika kadar haşlayın. Bu süreyi uzatmayın, çünkü patlıcanlar dağılabilir. Bu arada dolmanın iç malzemesini hazırlayabilirsiniz. İnce doğranmış soğan, kıyılmış sarımsak, satır kıyması, yıkanmış pirinç, tuz ve karabiber, biber salçası ve zeytinyağı iyice harmanlanır. Daha sonra patlıcanların içine yarı yarıya harçtan doldurmaya başlayın. Patlıcanların ağzını elinizle sıkarak tencereye dizin. En son olarak tencereye biraz zeytinyağı gezdirin. Arap dolmasının üzerine sıcak su ilave ederek, yaklaşık 50 dakika kadar kısık ateşte pişirin. Pişmesine yakın içine sumak ekşisini ya da limon tuzunu atın. Arap dolmasının sıcak olarak servis tabağına alarak, yanında yoğurtla birlikte ikram edebilirsiniz.

Afiyet olsun.
" } ] }