Ayva dolması, lezzet ve görsellik bakımından mükemmel bir tarif olan ayva dolması ile hoş ve farklı bir akşam yemeği ya da öğlen yemeği hazırlayabilirsiniz. Özel günlerde, davet sofralarında sık sık tercih edebileceğiniz bir tarif olan ayva dolması ile günün yıldızı olabilirsiniz. Biraz zahmetli bir yemek tarifi olsa da sonuca ulaşıldığında uğraşılan zahmete değecek nitelikte bir tariftir. Küçük büyük herkesin beğenisini kazanacak olan ayva dolması nasıl yapılıyor hep birlikte bakalım.
Ayva Dolması İçin Gerekli Malzemeleri
5 tane orta boy ayva
200 gr kıyma
1 tane orta boy kuru soğan
2 çorba kaşığı sıvıyağ
Yarım çay bardağı pilavlık bulgur
1 çay bardağı ince kıyılmış maydanoz
2 yemek kaşığı tereyağı
2 su bardağı su
Yarım çay bardağı üzüm pekmezi
1 tane limon ayvalar için+1 tane iç harç için
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı kimyon
Yeteri kadar tuz
Ayva Dolması Nasıl Yapılır?
Ayvalar bol su ile yıkanır. Ardından üst kısmından hafif kesilir. Her bir ayvanın içi yarısına gelecek şekilde dolmalık oyulur. Çukur bir kabın içine su ve limon eklenip, oyulan ayvalar limonlu suda bekletilir.
Limonun kabukları oyularak minik minik doğranır. Kıyma karıştırma kabına alınır. Üzerine doğranan limonlar eklenir. Kuru soğanın kabukları soyularak malzemenin üzerine rendelenir. Bulgur bol su ile yıkanıp, malzeme kabına eklenir. Ardından ince kıyılmış maydanoz, sıvı yağ, tuz, karabiber, kırmızı pul biber ve kimyon eklenir. Malzemeler homojen bir şekilde karıştırılır. Ayvalar limonlu sudan alınır ve her bir ayvanın içine hazırlanan iç harç tepeleme olacak şekilde doldurulur. Dolan ayvalar uygun bir tencereye sıralanır. Tereyağı sos tavasında eritilir. Üzerine pekmez eklenip karıştırılır. Hazır hale gelen pekmezli sos tencereye sıralanan ayvaların üzerine dökülür. Ayvaların üzerine tekrar 1 su bardağı kadar kaynar su ekleyip, kısık ateşte pişmeye bırakılır. Ayvalar yumuşayıncaya kadar ocakta bekletilir. Servis anında ayva dolmasının üzerine ince kıyılmış maydanoz ya da kaşar rendesi serpiştirilebilir.