{ "title": "Bağırsak Dolması", "image": "https://www.dolma.gen.tr/images/bagirsak-dolmasi.jpg", "date": "19.01.2024 12:50:11", "author": "Murat aydogan", "article": [ { "article": "Bağırsak dolması, ülkemizde çok sevilen ve birçok yörede sevilerek tüketilen yiyeceklerden biridir. Bağırsak dolması aslında hiçbir yerde bağırsak dolması olarak geçmez. Asıl adı bumbar olan bu yemeğin bazı yörelerde de adı mumbardır. Son derece emek isteyen bu yemeği seven insanlar kadar sevmeyen insanlarda bulunur. Çünkü bu dolma adından da anlaşıldığı gibi koyun ya da sığırın bağırsaklarından yapılan bir yemektir. Yani bu bağırsakları kullanarak yapılacak olan bağırsak dolmasını yapan kişinin bağırsakları çok iyi temizlemesi gerekir. Bu nedenle bağırsak dolmasını güvenle yiyebilmeniz için bu yemeği güvendiğiniz kişilerin yapması gerekir. Öyle ki bu yemeği çok iyi temizlemeyen kişileri yaptığı bağırsak dolmasında kötü kokular hissedebilirsiniz. Bu gibi durumlar çok sık karşılaşılan problemlerdir. Bazı insanlar bağırsak dolması yapmadan önce bağırsakların tersini çevirerek bu bağırsakları kireç ile yakarak temizlerler. Yıkarken kireç içerisine basılan bağırsaklar iyice yumuşar ve kişi kireçten çıkararak bıçak ile sıyırır. En son temiz su ile yıkayarak tamamen temizlemiş olur. Sizlerde yaparken bu şekilde temizlerseniz hem hijyen açısından hem de lezzet açısından herhangi bir problem yaşamazsınız. Eğer isterseniz bildiğiniz temizle yöntemleri ile temizleyebilirsiniz. Bu durumun yanı sıra belirtmek isterim ki bağırsak dolmasının içerisinde çok büyük protein vardır. Bu nedenle kişilerde çok büyük enerji kaynağı olur. Şimdi yapılışı zahmetli olan ve bir o kadar da lezzetli olan bumbar dolmasının malzemelerinden bahsederek yapılışına geçelim.

Bağırsak Dolması Malzemeleri
Bağırsak Dolması Nasıl Yapılır?

Öncelikle bağırsakları kaba olarak iyice temizleyelim. Temizleme işlemlerini çok titiz yapmanız sizler için ve sağlığınız için çok önemlidir. Daha sonra bağırsakları musluğa takın ve suyu açın. Böylece içerisindeki pislikler de temizlenecektir. Daha sonra bağırsakların ters yüzeyini çevirin ve bıçak ile bağırsaklara zarar vermeden içerisini de bol bol temizleyin ve 1 saat ya da 2 saat su içerisinde bekletin. Daha sonra su içerisine limonu, sirkeyi ve tuzu ekleyin ve bu su içerisinde bağırsakları içli dışlı temiz temiz ve bol bol yıkayın. En son iç yüzey dışta olacak şekilde yıkayın ve öylece bırakın.

İsterseniz sizler bir süre daha sirkeli su içerisinde bağırsakları bekleterek daha dezenfekte olmasını sağlayabilirsiniz. Daha sonra ise iç harcı hazırlayalım. Bunun için öncelikle soğanları yemeklik bir şekilde oldukça küçük olacak şekilde ister doğrayalım ister rendeleyelim. Daha sonra ise domateslerimizi ayrı bir kaba rendeleyelim. Bu işlem sonrasında da maydanozları ince ince kıydıktan sonra karabiber, tuz ve pirinçler ile karıştırarak dolmanın içini hazırlayalım. İyice karıştırdıktan sonra artık dolma içi hazırdır.

Şimdi sıra bağırsak dolması yemeğinde bağırsakları doldurmaya. Şimdi bağırsağın içerisine parmak yardımı ile iç harcı dolduralım. Uzunca bir yeme olacaktır. İstediğiniz uzunluklarda makara ipi ile bağlayarak bir bağırsağı 4-5 porsiyon haline getirebilirsiniz. Tüm bağırsakların içerisini doldurarak ağzını iple kapattıktan sonra tencere içerisine dolmaların seviyesine gelecek kadar sıcak su ekleyin ve pişmesi için ocağa verin. Bu bağırsaklar genellikle 1 saat boyunca pişer. 1 saat kadar pişirin ve bir saat sonra kısık ateşte bir süre daha pişirin. Böylece bağırsak dolması hazır.

Afiyet olsun.
" } ] }