{ "title": "Bağırsak Dolması", "image": "https://www.dolma.gen.tr/images/bagirsak-dolmasi.jpg", "date": "19.01.2024 12:50:11", "author": "Murat aydogan", "article": [ { "article": "Bağırsak dolması, ülkemizde çok sevilen ve birçok yörede sevilerek tüketilen yiyeceklerden biridir. Bağırsak dolması aslında hiçbir yerde bağırsak dolması olarak geçmez. Asıl adı bumbar olan bu yemeğin bazı yörelerde de adı mumbardır. Son derece emek isteyen bu yemeği seven insanlar kadar sevmeyen insanlarda bulunur. Çünkü bu dolma adından da anlaşıldığı gibi koyun ya da sığırın bağırsaklarından yapılan bir yemektir. Yani bu bağırsakları kullanarak yapılacak olan bağırsak dolmasını yapan kişinin bağırsakları çok iyi temizlemesi gerekir. Bu nedenle bağırsak dolmasını güvenle yiyebilmeniz için bu yemeği güvendiğiniz kişilerin yapması gerekir. Öyle ki bu yemeği çok iyi temizlemeyen kişileri yaptığı bağırsak dolmasında kötü kokular hissedebilirsiniz. Bu gibi durumlar çok sık karşılaşılan problemlerdir. Bazı insanlar bağırsak dolması yapmadan önce bağırsakların tersini çevirerek bu bağırsakları kireç ile yakarak temizlerler. Yıkarken kireç içerisine basılan bağırsaklar iyice yumuşar ve kişi kireçten çıkararak bıçak ile sıyırır. En son temiz su ile yıkayarak tamamen temizlemiş olur. Sizlerde yaparken bu şekilde temizlerseniz hem hijyen açısından hem de lezzet açısından herhangi bir problem yaşamazsınız. Eğer isterseniz bildiğiniz temizle yöntemleri ile temizleyebilirsiniz. Bu durumun yanı sıra belirtmek isterim ki bağırsak dolmasının içerisinde çok büyük protein vardır. Bu nedenle kişilerde çok büyük enerji kaynağı olur. Şimdi yapılışı zahmetli olan ve bir o kadar da lezzetli olan bumbar dolmasının malzemelerinden bahsederek yapılışına geçelim.