{ "title": "Balık Dolması", "image": "https://www.dolma.gen.tr/images/balik-dolmasi.jpg", "date": "21.01.2024 09:41:43", "author": "ayşe ekercan", "article": [ { "article": "Balık dolması, Balığın birçok türü vardır. Ama sazan balığından çok güzel oluyor. Balık dolması akşam yemeklerinin vazgeçilmez bir yemeğidir ve çokça tercih edilen bir yemektir. Aynı zamanda sağlık açısından da birçok faydası vardır. Özellikle omega 3 yağı içermesi sebebiyle birçok hastalıkları önlüyor. Beyin, sinir sistemi, kemik ve kas yapısı için oldukça faydalıdır. Çocuklar için çok sağlıklı oluyor ve büyümeyi ve gelişmeyi sağlıyor. Balık dolması bolca D vitamini içeriyor. Balık tek başına zaten lezzetli ama iç pilavı ile birleşince çok daha güzel bir lezzet oluyor. Balık dolması bedene güç ve enerji veriyor. Balık zihin yorgunluğunu giderir ve yapısındaki demir sayesinde kan yapar. Balık dolmasını tükettiğimiz zaman balıkta bulunan fosfor, iyot, demir, kalsiyum, A ve D vitamininden faydalanmış oluruz. Çok güzel bir nimettir. Herkesin faydalanması gerekir.

Balık dolmasının malzemeleri
Balık dolması nasıl yapılır?

5 kg sazan balıklarının yüzgeçlerini ve kanatçıklarını çıkartalım. Solungaçlarını da çıkartalım. Sonra balıkların karnını hafifçe yaralım. İçini boşaltalım ve havyarları da alıp bir tabağa koyalım. Balıkların içini dışını iyice bol suda uzun süre yıkayalım ve süzgece alalım. Balıkların içini dışını güzelce az miktar tuzla tuzlayalım bir kenara bırakalım. Daha sonra iç pilavını hazırlayalım. İç pilavı için 3 tane kuru soğanları soyarak temizleyelim ve küp-küp şeklinde doğrayalım. 1 kâse kuş üzümünü yumuşaması için suda bekletelim. Orta boy teflon tencereye sıvı yağ koyalım ve yağın kızmasını bekleyelim. Sonra yağın içine soğanları koyalım ve güzelce pembeleşene kadar kavuralım. Soğanları kavururken içine 1 çay kaşığı tuz ekleyelim. Sonra havyarları da soğanın içine koyalım ve yumurta sarısı kıvamına gelecek şekilde suyu kalmayacak şekilde pişirelim. Sonra suda beklettiğimiz kuş üzümlerini süzdürelim ve soğanların içine dökelim.

Sonra yaklaşık 1 yemek kaşığı fıstığı da harcımıza ekleyelim ve içine üzerini 2-3 parmak geçene kadar kaynar su ilave edelim. (1 kg balık için 1 bardak pilavlık bulgur olması gerekiyor) 5 bardak yemeklik bulguru tenceredeki su kaynayınca harcımızla birleştirelim. 10 dakika boyunca kaynatalım ve içerisine 2 yemek kaşığı kadar bol nane ekleyelim, karıştıralım ve ocaktan alıp dinlemesi için biraz bekleyelim. Daha sonra fırın tepsisini hazırlayalım. Sazan balıklarımızın içine yani ortasına alabildiği kadar iç pilavı ile dolduralım. Sonra balıkların kuyruk kısmından başına kadar olan açık kısımlarını güzelce dikelim.

Balıkları teker teker folyoya saralım, tepsiye dizelim ve fırına verelim. 250 dereceye ayarladığımız fırında balıkları en az 1,5 saat pişmesi gerekiyor. Piştikten sonra balığımız servise hazırdır. Ortalama 10-12 kişilik oluyor.

Afiyet olsun.
" } ] }