{ "title": "Beyaz Lahana Dolması", "image": "https://www.dolma.gen.tr/images/beyaz-lahana-dolmasi(2).jpg", "date": "19.01.2024 12:07:46", "author": "Yonca emine çelik", "article": [ { "article": "Beyaz lahana dolması, beyaz lahana ile yapılan dolma özellikle kıyma ile yapılınca çok lezzetli olur ve çok severek tüketilir. İnsanlar damak tadına göre lahana dolmasını sade bulgur ile pirinç ile ya da her ikisini karıştırarak ya da içerisine kıyma koyarak yaparlar. Kimi ise sarmayı sade bulgur ve pirinç ile yapar tencerenin dibine et ya da kemik parçaları koyar. Et tadı gelsin diye her şekilde de çok lezzetli olur. Herkes tarafından çok da sevilerek tüketilir. Lahana dolması için en önemli püf nokta tabi ki lahananın iyi seçilmiş olmasıdır. Lahana çok damarları olan bir lahana ise hem lezzeti hoş olmayacak hem iyi pişmeyecek hem de hoş olmayan bir görüntü de olacaktır. Lahanayı seçerken üst kısımdan bastırılmalı ve yumuşak ise parmağınız içe doğru gidebiliyorsa almalısınız. Bu şekilde alınan bir lahananın dolması da oldukça lezzetli olacaktır. Lahana seçimi yapılınca şimdi dolma yapımına bakalım.

Beyaz lahana dolması yapımı için gerekli malzemeler
Beyaz lahana dolması nasıl yapılır?

Lahana dolması için ilk olarak alınan lahana yaprakları çok zedelenmeden birbirinden ayrılır büyük tencereye su konulur ve ocağa alınarak ocak açılır su kaynatılır. Yaprakları ayrılan lahanalar suyun içerisine alınır ve yumuşayıncaya kadar pişirilir. Tüm lahana bu şekilde pişirilince saracağımız boyuta göre kesilerek bir kenara alınır. İç malzemesi hazırlanmaya başlanır. İç malzeme için ilk olarak büyük bir kuru soğan soyulur ve küçük bir şekilde doğranır. İç harcın yapılacağı tencereye soğanlar konulur ve üzerine tarifte belirtilen bir su bardağı sıvı yağın yarısı konulur. Tencere ocağa alınır ve ocağın altı açılır. Soğanlar pembeleşinceye kadar kavrulur ardından bir yemek kaşığı domates salçası ilave edilir. Salça da iyice kavrulur ve kıyma eklenir kıyma da iyice kavrulunca ardından pirinç ve bulgur yıkanarak eklenir. Pul biberi karabiberi ve nanesi de eklenir tuzunu da damak tadınıza göre ayarlayarak ekleyin ve iyice karıştırın ardından iki su bardağı kaynar su ekleyin ve suyunu çekene kadar pişirin suyunu çekince ocağı kapatın ve dinlenmeye bırakın.

İç harcın soğuması gerekiyor ki sararken eliniz yanmasın. İç harç soğuyunca lahanalar alınır ve içlerine azar azar konularak sarılır. Lahanayı sararken kenarları kıvrılır yoksa içerisindeki malzemeler pişerken dışına çıkabilir. Lahanalar sıkı sıkı sarılır ve pişirilecek olan tencereye dizilir. Tüm lahanalar sarılınca bir kâseye yarım su bardağı sıvı yağ bir yemek kaşığı domates salçası biraz su konularak çırpılır ve tencerenin üzerine ilave edilir. Ardından sarmaların üzerini geçecek kadar su ilave edilir ve ocağa alınır kaynayana kadar ocağın büyük kısmında pişirilir kaynayınca ocağın en küçük kısmında kısık ateş de suyunu çekene kadar pişirilir. Suyunu çekince kontrol edilir pişmemiş ise kaynar su ilavesi yapılır pişmişse ocağın altı kapatılır ve bir saat dinlendirilir. Ardından yoğurt ile servis edilebilir.

Afiyet olsun.
" } ] }