Biber dolması püf noktaları, Türk mutfağının geleneksel lezzetleri olan biber dolması ve sarmayı çoğumuz severek tüketiriz ve sofralarımızdan eksik etmediğimiz yemeklerdir. Dolmalar ve sarmalar aynı zamanda yapıldıkları yere göre değişkenlik gösteren yemeklerdir. Kimi zaman etli kimi zaman zeytinyağlı olarak yapılmaktadır ve sofralarımızı şenlendirmektedir. Her yörenin de kendine göre uyguladıkları püf noktalar vardır. Her şey de olduğu gibi biber dolması yapmak da belli bir tecrübe ister.
Biber dolması yapımının püf noktaları
Biber dolması yaparken iç harcı için kullanacağınız pirincinizi ılık suda bekletip yumuşatmalıyız ve nişastasından arındırmak için bol su ile yıkayınız. Böylece dolma içindeki pirincin sert kalmasını önlemiş olursunuz.
Zeytinyağlı biber dolmasının püf noktalarından biri de dolmanın daha lezzetli olması için sızma zeytinyağı kullanmaktır.
Biber dolması yaparken artan dolma içlerini buzdolabı poşetine koyup derin dondurucuda saklayabilirsiniz.
Biber dolmaların kurumaması ve daha parlak görünmesini istiyorsak eğer soğuturken tencerenin kapağı hafif aralık bırakılmalıdır.
Biber dolması yaparken daha nazik ve taze biberleri tercih edersek daha iyi bir lezzet elde ederiz.
Dolmalık biberlerimizi temizlerken iç kısmındaki beyazlıkları da temizlemeliyiz.
Biber dolması püf noktalarından biride, dolma yapılacak biberlerin dış kabuklarını soymayınız.
Biber dolması yaparken iç harcında bol soğan kullanırsak eğer daha lezzetli olur.
Biber dolması içine kullandığınız soğanları rendelemek yerine bıçakla doğrarsanız çok daha lezzetli olacağını göreceksiniz.
Dolma iç harcında taze nane, maydanoz ve dereotu gibi yeşillik kullanmak farklı bir lezzet katacaktır.
Biberlerin içini harç ile doldururken pirinç ve bulgur piştikten sonra yer kalması için üst kısımda bir miktar boşluk bırakınız. Harcı sıkıştırmaya çalışmayınız.
Dolmaları pişirirken tuzu direkt dolmaların üzerine değil de suyuna serpmek daha doğru olacaktır.
Biber dolmalarını tencereye yatay sıralamaktan ziyade dikine dizersek hepsinin eşit zamanda ve eşit miktarda pişmesini sağlamış olursunuz.
Dolmaları pişerken biberin kapaklarının yerine domates kullanırsanız daha lezzetli olur.
Biber dolmalarınızı kaynayana kadar orta ateşte pişirip kaynadıktan sonra ise kısık ateşte pişirmelisiniz.
Pişen biber dolmalarınızın üzerine bir miktar zeytinyağı gezdirirseniz dolmalarınız hem daha lezzetli olacak hem de daha parlak ve güzel görünecektir.
Pişirdiğiniz dolmalarınızı kendi tenceresinde soğumaya bırakınız.
Eğer biber dolmalarınızı fırında pişirmeyi düşünüyorsanız cam bir tepsi tercih etmelisiniz. Tepsinin dibine az miktarda su koyunuz.
İsterseniz bir kâse içerisine bir miktar salça koyup su ile karıştırarak biberlerinizin üzerinde gezdirebilirsiniz. Biber dolmasının iç harcına, dolmaya farklı bir tat katması için beyaz peynir de ekleyebilirsiniz.
Biber dolmasını misafirleriniz için yapıyorsanız sunumda renkli olan biberleri tercih edebilirsiniz. Renkli biberler daha güzel bir görüntü oluşturacaktır ve dolmalarınızı yoğurt ile servis etmelisiniz.