{ "title": "Biber Dolması", "image": "https://www.dolma.gen.tr/images/biber-dolmasi(1).jpg", "date": "20.01.2024 10:31:39", "author": "Murat aydogan", "article": [ { "article": "Biber dolması, Türk mutfağında çok önemli yer tutan yemeklerden biridir. Çok eski zamanlardan beri insanların yaptığı bu yemek türü, ülkemizde tüm yörelerde yapılmaktadır. Genellikle tüm yörelerde yapılışı aynı olan bu yemek oldukça yaygın olarak yapılmasının yanı sıra aynı zamanda insanlar tarafından da çok sevilmektedir. Ülkemizin dışında diğer ülkelerde de yapılan bu yemeğin isimleri birçok ülkede dolma olarak geçer. Biber dolmasının tarihi ise tam olarak bilinmese bile Orta Asya Türklerine kadar uzamaktadır. Bu kadar eski bir tarihe dayanan bu yemek tarihinin eski olması nedeni ile günümüze gelene kadar oldukça geliştirilmiş ve lezzet kazandırılmıştır. Biber dolması biber mevsimi olmasa bile evlerde pişen yemeklerdendir. Çünkü bu yemeği yapmak için gerekli olan biberi insanlar mevsiminde güneşte kuruturlar ve kış aylarında tekrar su ile yumuşatarak biber dolması yapmak için kullanırlar. Bu nedenle sizlerde biber mevsiminde bu biberleri alarak kış aylarında dolma yapmak amacı ile kullanabilirsiniz. Biber dolmasının yapılışı aslında oldukça maharet gerektirmektedir. Bu nedenle birçok insan bu dolmayı yapmaya kalkışmaz bile. Fakat sizler isterseniz tarifimi okuyarak çok kolay bir şekilde biber dolması yapabilirsiniz. Fakat belirtmek isterim ki biber dolması son derece zahmetli ve oldukça fazla malzemeden yapılır. Bu nedenle malzemelerinizi tam olarak hazırlamadan biber dolmasını yapmayın. Aksi durumlarda yapılış sırasında birçok sorun yaşayabilirsiniz. Bu durumun yanı sıra biber dolması yapmak için ayrıca iç harç yapmanız gerekecektir. Buna göre kendinizi ayarlayabilirsiniz.

Biber Dolması Malzemeleri
Biber Dolması Nasıl Yapılır?

Öncelikle dolmalık biberlerin tümünü temiz bir şekilde yıkayalım ve saplarını ayıralım. Tam olarak tüm biberlere aynı işlemi uygulayın ve biber çekirdeği kalmamasına özen gösterin. Aksi durumlarda biber dolması lezzeti bu durumdan olumsuz olarak etkilenecektir. Daha sonra pirinci temizce yıkayarak süzün. Bu işlemin ardından üzümleri, domatesleri, yıkayalım. Bu işlem sonrasında ise domatesler ile soğanları ince ince kıyalım. Bu işlemi isterseniz rende yardımı ile de yapabilirsiniz.

Şimdi derin bir tencere alın ve içerisine zeytinyağını ekleyin. Daha sonra ise soğanlar ile fıstıkları ekleyerek iyice pembeleşene kadar kavuralım. Tabi ki bu işlem sırasında malzemeleri yakmamaya özen gösterelim. Soğan pembeleştikten sonra içerisine pirinçlerin tümünü ekleyelim ve pirinçler şeffaflaşıncaya kadar kavuralım.

Bu işlemde ise domatesleri, bir bardak sıcak suyu, tuzumuzu, kesme şekerimizi, dolmalık üzümleri tencere içerisine ilave edelim ve iyice suyunu çekene kadar bu malzemeleri birlikte pişirelim. Böylece iç harcımız hazır olacaktır. Fakat son olarak harç içerisine baharatların tümünü damak zevkiniz kadar ekleyin ve dinlenmesi için iç harcı bir kenara bırakın.

Bu işlemde ise dolmalık biberlerin biraz yumuşaması için üzerlerine tuz serpelim ve bekleyelim. Bir süre bekledikten sonra tüm bu biberlerin içlerini çok sıkı olmayacak şekilde iç harç ile dolduralım ve domatesler ile üzerini örtün. Şimdi biber dolması için bir tencere hazırlayın ve tencerenin dibine dizin. Biberler üzerine iki su bardağı sıcak su dökün. Son olarak üzerine kaşık ile zeytinyağı gezdirin ve ocağı açarak pişirin. Dolmalar tam olarak piştikten sonra ılıtın ve ılık bir şekilde servis edin.

Afiyet olsun.
" } ] }