{ "title": "Bulgurlu Dolma", "image": "https://www.dolma.gen.tr/images/Bulgurlu-Dolma-44.jpg", "date": "19.01.2024 14:15:52", "author": "oktay öztürk", "article": [ { "article": "Bulgurlu Dolma, Orta doğuda ve yurdumuzun Güneydoğu ile Güney yemeklerinin de oldukça önemli yer tutan bulgur insanoğlu tarafından bilinmekte olan ilk taneli enfes, besleyici bir lezzettir. İsrailoğulları, Hititler ve Babiller milattan 400 bin sene önce de bulgur kullanılmıştır. Milattan sonra Mısırlılarda bulgur kullanmışlardır. Bulgura, İsrailler DAGAN, Orta doğuda Arı Sah, Romalılar Cerealıs ve taneli yiyecek diye tarif edilmektedir. Bulgur antik çağ döneminde Boulgur, Burghoul ve Burghul ve Balgour diye bilinmekte olsa da günümüz de Türkçe ismi bulgurdur. Özellikle yurdumuzda Kilis yöresine özgü yemek türüdür bulgurlu dolma. Ayrıca bulgur vitamin, demir, lif, magnezyum ve proteince zengindir. Şimdi sizlere bulgurlu dolma için gerekli olan malzemeler ve yapılışından bahsedelim.

Bulgurlu Dolma İçin Gerekli Olan Malzemeleri
Bulgurlu Dolma Nasıl Yapılır?

Bulgurlu dolma yapmak için önceden hazırlanan dolmalık biberleri yıkarız. Daha sonra dolmalık biberlerin saplı olan kısımlarını elimiz ile bastırarak kırarız ve temizleriz temizlemiş olduğumuz dolmalık biberleri bir kenara koyarız ve iç harcı için harekete geçeriz. Genişçe bir tepsi içerisine bulgurları koyarız ve üzerine hazırlamış olduğumuz tuz, karabiber, pul biberi ilave ederiz. Daha sonra bulgurlu dolma için almış olduğumuz maydanozu ince, ince kıyarak tepsi içerisine ilave ederiz. Son olarak sarımsağı da küçük şekilde doğrarız ve onu da tepsi içerisine alarak bulgurlu dolma harcımızı beklemeye alırız. Daha sonra bulgurlu dolma için ocak üzerine bir tava alırız ve içerisine sıvı yağ küp, küp doğradığımız kuru soğanı koyar ve üzerine domates ve biber salçamızı da ilave ederek kısık ateş de 5 dakika kadar kavururuz. Kavrulan malzemelerimizi ocaktan alarak tepsi içerisinde hazırlamış olduğumuz bulgurlu harcımızın üzerine dökerek güzelce karıştırırız ve bulgurlu dolma için harcımız hazırdır. Hazırlamış olduğumuz harcımızı önceden hazırlamış olduğumuz dolmalık biberlerin içerilerine kaşık yardımı ile harcımızı doldurur ve üzerlerine pişerken dağılmasın diye domates dilimleri ile kapatarak tenceremize sırası ile dizeriz. Hazırlanan bulgurlu dolmaların üzerine yeteri kadar tuz ilave ederek suyunu da ekleyerek tenceremizi ocak üzerine alırız ve kısık ateş de yaklaşık olarak 30 dakika pişiririz. Bulgurlu dolmamız servise hazırdır. İsteğe bağlı sıcak veya soğuk servis ederiz.

Afiyet olsun.
" } ] }