{ "title": "Bumbar Dolması", "image": "https://www.dolma.gen.tr/images/Bumbar-Dolmasi-52.jpg", "date": "20.01.2024 12:17:45", "author": "seda ayyildiz", "article": [ { "article": "Bumbar Dolması diğer adıyla mumbar dolması koyunun kalın bağırsaklarının iç harç ile doldurulmasıyla yapılan bir yemek çeşididir. Daha çok Güneydoğu Anadolu Bölgesinde ve Doğu Anadolu Bölgesinde yapılan bu dolma çeşidi diğer yörelerde de zaman zaman yapılır. Ağır bir yemek olması sebebi ile yazın pek tercih edilmeyip, kışın daha fazla tüketilir. Hazırlaması çok zahmetli fakat bir o kadar da lezzetli bir yemektir.

Bumbar Dolması Malzemeleri
Temizlemek için
Bumbar Dolması Nasıl Yapılır?

Kasap tarafından kaba pisliği akıtılmış olan bağırsaklar çeşmeye takılarak tekrar temizlenir ve pisliğin yüzeye bulaşmamış olmasına dikkat edilir. Bağırsaklar derin bir kapta limonlu, tuzlu ve sirkeli suda 2 saat bekletilir. Daha sonra bağırsaklar parmak yardımı ile ters yüz edilir ve tekrar hazırlanan sirkeli, limonlu ve tuzlu suda ovalanarak temizlenir. Bu yapılırken iç yüzeyin dışta olması çok önemlidir. 1-2 saat daha bu suda bekletilen bağırsaklar yağlı yüzeyi dışta olacak şekilde çevrilir ve sudan geçirilerek doldurmaya hazır hale getirilir. Yapılan bu işlemler bağırsakların dezenfekte olması için çok önemli ve gereklidir. Bu işlemler yapılırken bir taraftan da iç harç hazırlanır. Bunun için soğanlar ve domatesler küçük küçük doğranır. Maydanoz ince kıyılır. Pirinç yıkanır ve suyu süzülür. Hazırlanan tüm malzemeler kıyma, karabiber, domates ve biber salçası, tereyağı, tuz ve kimyon ile birleştirilir ve güzelce karıştırılır. Hazırlanan bu iç harç dolma oyacağı ya da parmak yardımı ile bağırsakların içine doldurulur ve makara ipi ile açık uç bağlanır. Tencereye konan doldurulmuş bağırsakların seviyesinde sıcak su konur ve pişmeye bırakılır. Pişmesine yakın üstü kızartılmak için fırınlamak tamamen tercihe bağlıdır. Bumbar dolmasının pişme süresi yaklaşık 1 saattir. Bazı yörelerde pirinç yerine bulgur kullanılarak da yapılır.

Afiyet olsun.
" } ] }