{ "title": "Çiçek Dolması", "image": "https://www.dolma.gen.tr/images/Cicek-Dolmasi-64.jpg", "date": "20.01.2024 09:14:53", "author": "Bekir İLBAĞI", "article": [ { "article": "
Çiçek Dolması, Geleneksel ve otantik özelliklerinden dolayı oldukça dikkatini çeken kabak çiçekleriyle yapılan çiçek dolması yaz aylarının farklı bir lezzetidir. Kabak çiçeklerinin dolması kadar kızartması da çok güzel olur. Kabak çiçeklerinin hepsiyle dolması yapılmaz. Çiçek dolması kabağa dönüşmemiş çiçekleri kullanılarak yapılır. Kabakların ucundaki çiçekler kullanılmaz. Çiçekler günün ilerleyen saatlerinde yapraklarının kapandığı için sabah erken saatlerde toplanması gerekir. Toplanan çiçekler, yapraklarının büzüşerek kapanacağı için hemen doldurulması gereklidir. Bunun için malzemenin hazır olması gerekir.

Çiçek dolması malzemeleri
Çiçek dolması nasıl yapılır?

Kabak çiçeklerinin içindeki sarı renkli minik yumruları küçük bir kaşıkla çiçekleri yırtmadan dikkatlice çıkaralım. Çiçeklerin sap kısmındaki yeşillikleri koparalım. Çiçeklerin açılması için soğuk su dolu bir kaba koyalım. Pirinci 3-4 sefer yıkayıp süzünüz. Zeytinyağını tavaya koyup kızdırınız ve dolma fıstıklarını ilave edip 5-6 dakika kadar kısık ateşte karıştırarak kararmamasına dikkat ederek sarartınız. İnce doğranmış soğanları ve kuş üzümlerini ekleyip sürekli karıştırarak şeffaflaşana kadar kavurunuz. Pirinçleri tencereye ekleyip 3-4 dakika kadar kavurmaya devam ediniz. Limon suyu, yenibahar, şeker, karabiber ve tuz ilave ederek karıştırınız. Domatesi soyup, rendeleyin ve tavaya ilave ediniz. Nane ve dereotunu incecik kıyıp, tencereye ekleyip kısık ateşte birkaç defa karıştırarak pişiriniz. Ocaktan indirip ılınmaya bırakınız. Harcınız ılıdıktan sonra her bir kabak çiçeğinin içine, çiçeğin boyuna göre 1-1,5 tatlı kaşığı kadar iç doldurup, çiçeklerin ağız kısımlarını, yaprakları uygun biçimde üst üste getirerek kapatınız. Kalın tabanlı bir tencerenin dibine ısıya dayanıklı bir tabağı ters çevirip yerleştiriniz ve hazırladığınız dolmaları tencereye dik olarak diziniz. Kalan zeytinyağını çiçeklerin üzerinde gezdirdikten sonra üzerini geçmeyecek şekilde su ekleyiniz ve kısık ateşte 20 dakika pişiriniz. Ocaktan alarak fazla suyunu süzdürüp, kapağı yarı açık bırakarak soğumasını sağlayınız. Soğuyan yemeğinizi servis edebilirsiniz.
" } ] }