{ "title": "Ciğer Dolması", "image": "https://www.dolma.gen.tr/images/ciger-dolşmasi.jpg", "date": "23.01.2024 06:32:41", "author": "orhan alem", "article": [ { "article": "Ciğer sarması ülkemize özgü bir lezzettir. Sofrasını süsleyen ciğer sarma kültürdür. Benzer sürede başka mutfaklarda da yer almıştır. İç pilavın kuzu gömleğine doldurulmasıyla meydana iştirak eden tarifimizin lezzeti muhteşemdir. Ama kurban bayramlarında ek olarak az yağlı kuzu gömleği bulmanız olasıdır. Kuzu ne denli körpe olursa lezzet o denli güzeldir.

Ciğer Dolması Malzemeleri
Ciğer Dolması Nasıl Yapılır?

Koyun gömleğini yıkayıp sıcak olan suda 1-2 saat bekletelim. Ciğerin zarını soyup minik kuşbaşı iriliğinde doğrayarak tencereye alalım. Ciğerler suyunu bırakıp çekene kadar pişirelim. Ayrı bir tencereye sıvı/akışkan yağı alalım. Küp doğranmış soğanı ve fıstıkları ekleyip soğanlar pembeleşene kadar kavuralım. Yıkanmış pirincin suyunu güzelce süzerek ek edip pirinçler şeffaflaşana kadar kavurmaya aynı ritimde devam edelim.
1 su bardağı sıcak olan suyu, kıyılmış dereotunu, kuş üzümünü, minik doğranmış kıtır soğanları, ciğerleri, tuzu ve baharatları ekleyip 2-3 dk. Ek olarak, pirinçler suyunu çekene kadar pişirerek ateşten alalım. Bu arada çözülmüş kuzu gömleğimizi bizzat dilediğiniz boyuta yönelik kesin. İç harcı bolca doldurun. Bir kâse içine gömleği yerleştirerek malzemeleri doldurabilirsiniz. İç harcı doldurduktan ardından iyi bir şekilde saralım ve sardığımız yön fırın tepsisinin altına geliyor olacak şekilde dizelim. Fırın kabına 1,5 su bardağı sıcak olan su boşaltarak 200°C ısıtılmış fırında gömleklerin üstünde nar benzeri kızarana kadar pişirip servis yapalım.

Afiyet olsun.

NOT:
Kuzu Ciğeri Pişirmenin Püf Noktaları
" } ] }