{ "title": "Dolma Biber İçi", "image": "https://www.dolma.gen.tr/images/Dolma-Biber-Ici-35.jpg", "date": "19.01.2024 10:12:11", "author": "Ayşe Kurtbey", "article": [ { "article": "Dolma Biber İçi: Dolma yemekleri ve yaprak sarma Anadolu'nun yöresel yemeklerindendir. Bu tür yemeklerde dolmanın içini hazırlamak işin en önemli kısmıdır. Dolma biber içi de biber dolması yemeğinin temelini oluşturur. Biber dolması içi Anadolu'da yörelere göre farklılık gösterebilmektedir. Biber dolma içi pişirilerek bibere doldurulabileceği gibi çiğden de yapılabilir. Yine arzuya göre sadece bulgurdan veya sadece pirinçten yapılabilir. Etli, etsiz, kıymalı, kıymasız olarak da yapılabilmektedir. Kuru dolma biber kullanılarak veya dolma biber (Yeşil) ile yapılabilir. Dolma biber içi genellikle kuru dolmalarda sumaklı ve kıymalı yapılırken, mevsim dolma biber kıymasız, ekşi konulmadan yapılmaktadır. Dolma yemekleri genelde sıcak olarak ve yanında çorba ve yoğurtla tüketilmektedir.

Dolma Biber İçi Malzemeleri
Dolma Biber İçi Nasıl Yapılır?

Pirinç orta boy bir kaba alınır. Nişastası gidene kadar iyice yıkanır. Bulgur yıkanarak pirince eklenir. Daha sonra domates salçası, biber salçası ve yağ eklenir, karıştırılır. Bir demet maydanozun çoğu (3/2) ince ince doğranır. Pirinçli karışıma eklenir. Kuru soğan küp küp, ince ince doğranır. Karışıma eklenir. Üç diş sarımsak soyulur, ince tarafta rendelenir sonra bir domates kabuğu soyularak rendelenir. Karışıma eklenir. Kaynamış sıcak su malzemeye yavaş yavaş dökülür. Tuz, karabiber, kırmızı biber, sumak ekilir. Bütün malzeme karıştırılır. Hazırlanan dolma biber içi, çiğ olarak, önceden yıkanmış, oyulmuş dolma biberlere tatlı kaşığıyla doldurulur. (Dolma bibere iki yandan bıçakla küçük çizikler atılırsa dolma biber içi daha iyi pişecektir)
" } ] }