{ "title": "Dolma Biber Turşusu", "image": "https://www.dolma.gen.tr/images/dolma-biber-tursusu.jpg", "date": "20.01.2024 10:00:15", "author": "Ayşe", "article": [ { "article": "Dolma biber turşusu, Turşu Türk mutfağının olmazsa olmazlarındandır. Dünyanın en zengin mutfağına sahip olan ülkemiz turşu çeşitleri yönünden de oldukça zengindir. Dolma biber turşusu da bu lezzetli çeşitlerden sadece biridir. Türkiye nüfusunun neredeyse %80'i severek tüketmektedir. Genellikle ev hanımlarının severek uğraş verdiği dolma biber turşusu vitamin yönünden de oldukça zengindir. Dolma biber turşusu için kullanılan sarımsak ve kırmızı kapya biberi olmazsa olmazlarındandır. Kapya biberin fazlasıyla faydaları bulunmaktadır sindirim sistemini düzenler hazmı kolaylaştırır kolesterolü düşürür damar tıkanıklığı oluşumunu engeller midede gaz birikimini önler endorfin hormonu salgılar ve mutluluk hissi verir sarımsak ise birçok derde devadır asırlardır kullanılan vitamin ve mineral deposu bu bitki İbn-i Sina'nın eserlerinde yer almıştır genetik müdahaleye uğramamış sarımsak damar sertliği ve tıkanıklığını önlemede tansiyon ve kolesterolü düzenlemede kanı temizlemede şifa verici bitki olarak kullanılır bunlarla kalmayıp havuç lahana maydanoz isteğe göre kornişon salatalık da kullanılmaktadır. Turşu kurmak için çeşitli yöntemler kullanılmaktadır, kimileri hazır turşu sularını tercih etse de en sağlıklı yöntem yine geleneksel yöntemdir.

Dolma Biber Turşusu malzemeleri
Suyu için gerekli malzemeler
Dolma Biber Turşusu Nasıl Yapılır?

Dolmalık biberleri iyice yıkayıp sapları ve tohumlarını çıkartıyoruz. Lahana, kapya biberleri, havuç, kornişon, yeşil biber ve maydanozu ince ince doğrayıp karıştırıyoruz ve yıkamış olduğumuz biberlere sıkıca dolduruyoruz, sarımsakları isteğimize göre iç malzemenin içine doğrayabiliriz ya da kavanoza dizdiğimiz dolmaların arasına serpebiliriz, doldurduğumuz biberlerin ağız kısımları yukarı gelecek şekilde kavanozlara diziyoruz sırasıyla ve üst üste dizme işlemimiz bittikten sonra sirkeyi kavanoza boşaltıyoruz daha sonra tuz ve limon tuzu ilave ettiğimiz 5 litre suyu da kavanoza boşaltıyoruz hava almayacak şekilde ağzını kapatıp beklemeye bırakıyoruz. 4 veya 5 hafta beklettikten sonra afiyetle yiyebiliriz.
" } ] }