{ "title": "Dolma Biber", "image": "https://www.dolma.gen.tr/images/dolma-biber.jpg", "date": "19.01.2024 04:44:47", "author": "Yonca emine çelik", "article": [ { "article": "Dolma biber, dolma yemekleri içerisinde en çok sevilenlerinden biridir biber dolması. Çok sevilerek yenilir ve hemen her evde yapılır. İster fırında ister tencerede yapabilirsiniz. Sade pirinç ile ya da kıyma ile harç hazırlayarak biber dolması yapılabilir. İkisi de çok lezzetlidir. Fakat et severler dha çok kıymalı tercih ederler. Hazırlama aşamaları ikisinde de aynıdır. Etli olan da tek fark salçayı kavurduktan sonra kıyma ilavesi yapmaktır. Tabi et konulmayınca aynı oranda pirinç miktarı arttırılmalıdır.

Kıymalı biber dolması gerekli malzemeler
Kıymalı biber dolması nasıl yapılır?

Biber dolmasının yapılışı için ilk olarak dolma için seçilmiş olan çok büyük olmayan dolmalık biberler yıkanır ve sap kısımları oyulur. Bu işlemi elinizle yaparken biberleri zedelememeye dikkat etmelisiniz. Biberleri zedelenince iç harcı dışarı çıkar. Eliniz ile yapamıyorsanız piyasada bu işlem için biber oyucu aletler satılmaktadır bunları kullanarak oyabilirsiniz. Biberler oyulunca bir kenara alınır ve iç harç hazırlanmaya başlanır. İç harcı için bir adet kuru soğan küçük küçük doğranır ve tavaya alınır üzerine yarım su bardağı sıvı yağ ilave edilir. Ocağa alınır ve ocak açılarak soğanlar kavrulmaya başlanır. Soğanlar pembeleşinceye kadar kavrulur ardından bir yemek kaşığı salça ilave edilir. Salça da kavrulunca pul biber karabiber kıyma nane tuz ince kıyılmış maydanoz yıkanmış pirinç eklenir ve iyice karıştırılır. Ardından bir buçuk su bardağı su konulur ve suyunu çekene kadar pişirilir ve ocağın altı kapatılır. İç harç biraz soğuyunca daha önce oyulmuş olan biberlerin içleri doldurulur. Doldurulan biberlerin ağzını kapatmak için iki adet domates dilimlenir. Biberlerin ağzı kapatılır ve tencereye dizilir. Yarım su bardağı sıvıyağ bir yemek kaşığı salça ve biraz tuz bir kâse de çırpılır. Biberlerin üzerine ilave edilir üzerini geçecek kadar da su eklenir ve ocağa alınıp altı açılır. Kısık ateş de suyunu çekene kadar pişirilir. Pişince bir saat kadar dinlendirilir ardından servis edilir.
" } ] }