{ "title": "Dolma İçi Nasıl Hazırlanır", "image": "https://www.dolma.gen.tr/images/dolma-ici-nasil-hazirlanir.jpg", "date": "21.01.2024 05:09:18", "author": "Meftune Akpolat", "article": [ { "article": "
Dolma içi nasıl hazırlanır, dolma içi farklı şekillerde hazırlanarak ortaya farklı tatlar çıkarılabilir. Zeytinyağlı kıymalı, çiğ ya da iç harcı kavurarak dolma içi hazırlanabilir. Dolma içinde kullanılan malzemeler kişinin damak tadına göre değiştirilebilir. Gelin hep birlikte dolma içi nasıl hazırlanır göz atalım.

Zeytinyağlı Dolma İçi İçin Gerekli Malzemeler (Çiğ)
Zeytinyağlı Dolma İçi Nasıl Yapılır?

Pirinçler ayıklandıktan sonra bol su ile yıkanır. Yıkanan pirinçler çukur bir kabın içine alınır. Kuru soğanın kabukları soyulduktan sonra yemeklik ince ince doğranır. Tercihe göre rende yapılabilir. Daha sonra sarımsaklar rendeden geçirilir. Malzemelerin üzerine sıvıyağ, domates salçası, biber salçası, nane, pul biber, tuz, ince kıyılmış maydanoz eklenerek homojen bir şekilde karıştırılır. Bu aşamadan sonra zeytinyağlı dolma içi hazır olur.

Zeytinyağlı Dolma İçi İçin Gerekli Malzemeler (Kavrulmuş)
Zeytinyağlı Dolma İçi Nasıl Yapılır?

Kuru soğanın kabukları soyularak ince ince doğranır. Uygun bir tavaya sıvıyağ alınarak ısıtılır. Isınan yağa doğranan kuru soğanlar ve dolmalık fıstık eklenerek soğanlar şeffaf bir hal alana kadar kavrulur. Pirinçler ayıklandıktan sonra, çeşmenin altında birkaç el yıkanır. Yıkanan pirinçlerin suyu süzülerek kavrulan malzemeye eklenir. Ardından domates salçası, karabiber, kırmızı pul biber, tuz ve ince kıyılmış maydanoz eklenerek karıştırılır. Malzemeye yarım çay bardağı su eklenir ve eklenen su çekilinceye kadar kavrulur. Kavrulmuş zeytinyağlı dolma içi bu aşamadan sonra hazır olacaktır.

Kıymalı Dolma İçi İçin Gerekli Malzemeleri
Kıymalı Dolma İçi Nasıl Yapılır?

Piriçler ayıklandıktan sonra çeşmenin altında birkaç el nişastası gidene kadar yıkanır. Uygun bir tavaya sıvıyağ eklenerek üzerine yıkanan pirinçler ilave edilir. 5 dakika kadar kavrulduktan sonra pirincin üzerine 1 çay bardağı sıcak su ilave edilir. Eklenen su çekilene kadar kavrulmaya devam edilir. Kuru soğanın kabukları soyulduktan sonra ince ince doğranıp, pirincin üzerine eklenir. Pirinç ile kuru soğan kavrulur. Üzerine kıyma, rendelenmiş domatesler, salça, nane, karabiber, tuz ve kırmızı biber eklenerek karıştırılır. Homojen bir şekilde karıştıktan sonra harç ocaktan alınır. Tekrar ince kıyılmış maydanoz ve rendelenmiş sarımsaklar eklenerek karıştırılır. Bu aşamada kıymalı dolma içi hazır hale gelir.
" } ] }