{ "title": "Dolma", "image": "https://www.dolma.gen.tr/images/dolma.jpg", "date": "21.01.2024 22:47:05", "author": "Yonca emine çelik", "article": [ { "article": "Dolma, dolma çeşitli sebzelerin kıyma pirinç bulgur soğan maydanoz salça domates baharat karışımları ile doldurulması ve pişirilmesidir. Patlıcan biber kabak yaprak lahana enginar pırasa gibi sebzeler ile dolmalar yapılır. Dolma yapılınca salçalı domatesli soslar ile pişirilir. Etli dolma ve sarmalar sıcak olarak servis edilir. Zeytin yağlılar ise ılık olarak servis edilebilir. Yoğurt nar ekşisi sarımsaklı soslar kullanılabilir servis aşamasında. Etli dolma yapacak olursak bunun iç harcı ile lahana biber patlıcan üzüm yaprağı kabak doldurulabilir ve tüm bu sebzeler aynı tencerede pişirilebilir.

Karışık sebzeli dolma yapımı için gerekli malzemeler
Karışık sebze dolması nasıl yapılır?

Dolma yapımı için ilk olarak tüm sebzeler yıkanır. Biberler oyulur patlıcan ve kabaklar ortadan ikiye bölünür ve onlarda oyulur üzüm yaprakları salamura ise ve tuzlu ise suya konulur ve tuzu çıkarılır. İç harcı hazırlanmaya başlanır. İç harcı için tarif de verilen sıvı yağın yarısı tencereye alınır ve iki adet kuru soğan ince ince doğranır tencereye eklenir. Tencere ocağa alınır soğanlar pembeleşinceye kadar kavrulur ardından iki yemek kaşığı salça eklenir ve kavrulmaya devam edilir. İki yüz elli gram kadar da kıyma eklenir ve kavrulmaya devam edilir. Üç su bardağı pirinç yıkanır ve o da tencereye ilave edilir. Ardından pul biber karabiber nane ve damak tadınıza göre tuz ayarlanır. Üzerine iki su bardağı su konulur ve suyunu çekene kadar pişirilir. Pişince soğuması için beklenir ki doldururken rahat dolduralım. İç harç soğuyunca önce biber patlıcan ve kabakları dolduralım ve yanlarından birer küçük kesik yapalım bıçak ile. İki domatesi doğrayarak ağız kısımlarını kapatalım ki iç harcı dışarı çıkmasın. Ardından tencereye dizelim daha sonra üzüm yapraklarını sarmaya başlayalım ve tüm yaprakları sarınca onları da tencereye dizelim. Üzerini geçecek kadar tencereye su ekleyelim. Ardından sıvı yağ salça ve tuzu bir kaba alıp çırpalım ve tencereye ekleyelim. Tencereyi ocağın en küçük bölümüne alalım ve altını açalım kısık ateş de suyunu çekene kadar pişirelim ve pişince iki saat kadar dinlendirelim ve ardından servis edelim afiyet olsun.
" } ] }