{ "title": "Domates Dolması", "image": "https://www.dolma.gen.tr/images/domates-dolmasi(1).jpg", "date": "19.01.2024 09:14:15", "author": "Öznur Taşpınar", "article": [ { "article": "
Domates dolması, domates bir yaz sebzesi olduğu için domates dolması da genel olarak yaz mevsiminde daha sık yapılır. Kış mevsiminde de yapılması olağandır. Ancak kışın olan domatesler sera olduğu için kokulu değildir ve yaz mevsimin de yetişen domateslere oranla lezzeti daha azdır. Zeytinyağlı veya etli olarak domates dolmasını hazırlayabilirsiniz. Özel günlerde, akşam yemeği için veya davet masanız da domates dolmasına yer verip masanızı renklendirebilirsiniz. Hem görsellik açısından hem de lezzet bakımından domates dolması çok hoşunuza gidecektir.

Domates Dolması İçin Gerekli Malzemeleri
Domates Dolması Nasıl Yapılır?

Domates dolmasının hazırlanmasına iç harç ile başlayın. Bunun için de öncelikle kıymayı bir kâsenin içerine alın ve üzerine bir tane kuru soğanı rendeleyin. Kıyma ile soğanı bir güzel karıştırın. Ardından baharatları ve tuzu ilave edin. Maydanoz ile dereotunu iyi bir şekilde yıkayın ve ince kıyım yapıp kıymanın üzerine alın. Bir su bardağı pirinci sıcak su ile yıkayıp suyun içerisinde birkaç dakika bekletin. Akabinde pirinçlerin suyunu süzün ve kıymalı harcın içerisine alın. Domates ve biber salçasını da ilave edip harcı iyi bir şekilde karıştırın. Hazırlanmış olan iç harcı bir kenara kaldırın ve domateslerin iç kısımlarını hazırlamaya geçin.

Domatesleri yıkadıktan sonra keskin bir bıçak ile kapak olan yerlerini kopmayacak şekilde kesin. İç kısımlarını bir tatlı kaşığı ile bir kâsenin içerisine çıkartıp. İçleri oyulmuş olan domatesleri ters çevirin ve suyunu tamamen boşaltmasını sağlayın. Hazırlanmış olan iç harçtan domateslerin içlerine yarısına kadar gelecek şekilde doldurun. Bütün domatesleri doldurduktan sonra bir tencerenin içerisine yerleştirin. Domates dolmalarının iç kısımlarına gelmeyecek şekilde sıcak su ilavesi yapın ve tencereyi ocağın üzerine yerleştirin. Kısık ateş de domates dolmalarını yaklaşık 25 dakika kadar pişirin.

Domates dolmalarını pişirdikten sonra bir bezin arasına tencereyi sarın ve 5-10 dakika kadar demlendirin. İçerisinde pirinç olduğu için demlenmesinde fayda olacaktır. Yeteri kadar bekletilen domates dolmalarına servis tabağına dikkatli şekilde alıp yerleştirin. Domatesler piştiği için dağılma olasılığı çok fazladır. Dolmaları zedelemeden servis tabaklarına alıp yanında yoğurt veya arzuya göre garnitür ile sunum yapın.

Afiyet olsun.
" } ] }