{ "title": "Ekmek Dolması", "image": "https://www.dolma.gen.tr/images/ekmek-dolmasi(1).jpg", "date": "20.01.2024 18:49:58", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "Ekmek dolması, yapımı oldukça kolaydır. İsterseniz ekmeklerinizi bile kendiniz evde hazırlayabilirsiniz. Birer kişilik somun ekmekle daha güzel oluyor. Hem ikramı hem de yemesi daha kolay oluyor. Ancak ekmekleri yapamazsınız bunları hazır olarak alabilirsiniz. Özellikle hamburger ekmekleri bile işinize yarar. Ancak ekmek dolması yapacağınız ekmekler mutlaka bayat olmalıdır. Aksi halde ekmek hamur haline gelir ve içini çıkarmakta çok zorlanırsınız. Ekmek dolması özellikle ramazan ayında sahurda sıkça yapılır. Oldukça doyurucu bir tariftir. İsterseniz bunun için daha büyük olan yuvarlak ekmek de kullanabilirsiniz. Arzu ederseniz iç malzemesi olarak kıyma yerine tavukta tercih edilebilir. Dilerseniz ekmek dolmasını birlikte hazırlayalım. Hepinize kolay gelsin.

Ekmek dolması için gerekli malzemeler
Ekmek dolması nasıl yapılır?

Önce ekmeklerin üstüne bıçak yardımıyla küçük kapaklar açın. Bir kaşık kullanarak ekmeklerini içini boşaltın. Ekmekler bayat olduğundan kolayca içini çıkaracaksınız. Ancak ekmeğin delinmemesine dikkat etmelisiniz. Ekmeklerin altısına da aynı işlemi yapın.

Bu arada dolma harcını hazırlamanız gerekiyor. Tavanın içine zeytinyağı koyarak kızdırın. İçine küçük doğradığınız soğanı ve biberleri atın. Bunlar hafif sotelenmeli. Ardından kıymayı ilave ederek kavurmaya devam edin. İçine kabukları soyulmuş, küçük doğranmış domatesi, ince kıyılmış sarımsağı atın. Malzemeler suyunu çekince içine kıyılmış maydanozu, tuzu, diğer baharatları ve ekmeklerin içinden çıkan içleri ufalayarak atın. Bunları karıştırarak 1-2 dakika daha pişirin. Daha sonra ocaktan indirebilirsiniz.

Hazırladığınız bu dolma harcını ekmeklerin içine doldurun. Üzerindeki kapağı kapatarak, bunları bir düz tabağın içine yerleştirin. İsterseniz tabağı biraz yağlayın ki ekmekler yapışmasın. Bu arada tabağı üzerine oturtacağınız bir tencereye su koyarak kaynatmaya başlayın. Üzerine tabağı yerleştirin. Ancak su kaynarken ekmeklere gelmesin. Buna dikkat edin. Bunu yapmamızın sebebi sadece bayat ekmeklerin yumuşaması içindir. Ekmeğin türüne göre yumuşama süresi değişebilir. Bu nedenle arada kontrol etmelisiniz. Bu yumuşatma işlemini ekmek dolması yenileceği zaman yapın. Çünkü beklerse ekmekler sertleşebilir.

Ekmek dolması iyice yumuşayınca bunları servis tabağına alabilirsiniz. Üzerlerine biraz sarımsaklı yoğurt ile tereyağında kızdırılmış kırmızı toz biber dökerek sevdiklerinize ikram edebilirsiniz.

Afiyet olsun.
" } ] }