{ "title": "Enginar Dolması Tarifi", "image": "https://www.dolma.gen.tr/images/enginar-dolmasi-tarifi.jpg", "date": "20.01.2024 14:08:56", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "Enginar dolması tarifi, enginar ömrü kısa olan bir sebzedir. Kış sonuna doğru çıkar, kısa sürede tükenir. Bu nedenle enginar dolması yapmak için acele etmelisiniz. Özellikle taze olduğu ilk zamanlarda yapraklarıyla birlikte bu tarifi denemelisiniz. İlerleyen zamanlarda enginarın yaprakları kartlaşmaya başladığından dolma yapamazsınız. Yapımı da oldukça kolay olduğundan, hiç zorlanmadan bu lezzeti sofralarınıza taşıyabilirsiniz. Enginar karaciğere faydalı bir sebze olduğundan, mümkün olduğu kadar değerlendirmelisiniz. Etli, zeytinyağlı yemeğini, salatasını, dolmasını mutlaka deneyin. Enginarı pazardan tane hesabı alabilirsiniz. Ancak dolma yapacağınızdan, yaprakları gevşek olanları tercih etmeniz gerekir. Sıkı yapraklı enginar dolma için uygun olmaz. Evinizde kaç kişiyseniz, buna göre birer adet aldınız mı yeterli olur. Enginar dolması içinde salça, domates kullanmanızı öneriyoruz. Gerçi salçalı tariflerde var. Ancak verdiğimiz gibi denerseniz bundan vazgeçemezsiniz. Enginar dolmasına en fazla yakışan dereotu ve taze soğandır. Bu nedenle malzemelerinizi bol tutabilirsiniz. Pirinç ölçüsünü de her enginar için yaklaşık 1,5 yemek kaşığı pirinç yeterli gelir. Buna göre fazla miktarda yapacağınız dolmaya bu ölçüyle iç malzeme hazırlayabilirsiniz. Dilerseniz dolmayı birlikte yapmaya başlayalım. Hepinize kolay gelsin.

Enginar dolması tarifi için gerekli malzemeler
Enginar dolması tarifi nasıl yapılır?

Öncelikle enginarları ayıklamanız gerekiyor. Enginarın saplarını kesin. Üstten baş kısmından yaklaşık 2 parmak kadar bıçakla kesin. Dışında bulunan büyük olasılıkla kart olan yapraklarını kopararak çıkarın. Bu aşamada enginarı tezgâhın üzerine ters çevirerek koyun. Tepesinden hafifçe bastırarak, yapraklarının aralarının açılmasını sağlayın. Bu arada daha önceden hazırladığınız içine yarım limon suyu koyduğunuz, suyu yanınıza alın. Enginarın en ortasında bulunan tüylü kısmı da bir tatlı kaşığı yardımıyla temizleyin. Enginarı limonlu suyun içine atarak kararmasına engel olun. Diğerlerini de aynı şekilde ayıklayın.

Şimdi enginar dolmasının iç harcını hazırlayabilirsiniz. Önce kuru soğanı incecik yemeklik şekilde doğrayın. İnce soğanları da incecik doğrayın. Dereotunu ayıklayın ve ince kıyın. Bunların içine yıkanmış pirinci, zeytinyağını, tuz ve karabiberi atın. Malzemeyi iyice karıştırdıktan sonra, enginarları doldurmaya başlayabilirsiniz. Enginarın aralanmış yaprakları arasına kaşıkla harçtan koyun. Orta göbeğine de koyun. Dört tanesini de doldurunca bunları tencerenin içine yerleştirin. Bazıları bunu düdüklü tencerede pişiriyor. Ama taze olduğunda, normal tencerede de gayet güzel pişer. Bizde öyle yaptık zaten. Uygun boyda tencereye dolmaları yerleştirin. İçine biraz zeytinyağı gezdirin. Sıcak suyunu da koyunca, ocağın üzerine koyun. Önce yüksek ateşte kaynatın. Daha sonra altını iyice kısarak, 1 saat kadar pişmesini sağlayın. Daha sonra ılık olarak enginar dolması tarifini sevdiklerinize ikram edebilirsiniz.

Afiyet olsun.
" } ] }