{ "title": "Enginar Dolması", "image": "https://www.dolma.gen.tr/images/Enginar-Dolmasi-88.jpg", "date": "19.01.2024 19:54:38", "author": "aysel koçer", "article": [ { "article": "Enginar dolması, enginarın faydalarından dolayı sürekli tüketilmesi vücudumuzun sağlığı için son derece önemlidir. Geçmişe göre daha fazla tüketilen enginarın faydaları saymakla bitmez. İçerdiği vitaminler sebebiyle düzenli olarak tüketilmesi vücut için gerekli olan demir, potasyum, magnezyum, çinko gibi vitaminlerin vücuda alınmasına katkı sağlar. Ayrıca lifli bir bitki olması sebebiyle tüketilmesi bağırsakların hareket etmesinde son derece önemlidir. Özellikle kabızlık sıkıntısı çeken kişilerin haftada en az iki kere bu yemeği tüketmesi gerekir. Enginar bitkisinin çocuklara sevdirerek yedirmemiz onların da enginar alışkanlığı kazanması son derece önemlidir. Bu sebepten dolayı günü haftada en az bir kere enginar dolması veya enginarın herhangi bir yemeğinin yapılarak tüketilmesi sağlık açısından son derece önemlidir. Şimdi sizlerle enginar dolmasının tarifini paylaşalım.

Enginar dolması için gerekli malzemeler
Enginar dolması nasıl yapılır?

Enginar dolmasının yapmaya başlamadan önce içini hazırlayalım. Öncelikli olarak pirinçlerin içine taze soğan, nane, maydanozu ince doğrayıp ilave edelim. Kuru soğanı da ince doğrayarak karışıma ilave edelim. Üzerine zeytinyağı, tuz ve karabiberi ilave edip karıştıralım. Sonrasında limon suyunu da ilave edip enginar dolmasının içini hazırlayalım.

Diğer taraftan derin bir kâsenin içerisine su koyup limonun yarısını içerisine sıkalım. Sonrasında enginarın saplarını kesip altta kalan sert yaprakları temizleyerek bol su ile yıkayalım. Enginarın üst kısmı aynı olacak şekilde keselim. Daha sonra yaprakların arasını açarak birazcık gevşetelim. Enginar yapraklarının dip tarafında bulunan tüylü kısmın temizlenmesi için çay kaşığı kullanabiliriz. Enginarın yapraklarının arasını iyice temizledikten sonra limonlu suyun içerisine koyalım 10 dakika kadar limonlu suyun içerisinde bekletelim, karışımı göz kararı dörde bölerek enginarın dolmasını yapmaya başlayalım.

Öncelikli olarak enginarın orta kısımlarını pirinçle doldurup, sonra yaprakların arasını pirinç harcıyla doldurma işlemine devam edelim. Bütün enginarlara aynı işlemi uyguladıktan sonra derin bir tencerenin içerisine enginarları koyalım. Üzerine kalan zeytinyağını gezdirelim. Enginarların üst kısmına gelecek kadar üzerine sıcak su ilave edip, kısık ateşte pişirme işlemine başlayalım. Kısık ateşte yaklaşık olarak yarım saat pişirdikten; sonra enginarın pişip pişmediğini kontrol edelim. Enginar pişmişse servis tabağına alıp, servise hazır edelim. Enginar dolması servise hazırdır.

Afiyet olsun.
" } ] }