{ "title": "Erzurum Kadayıf Dolması", "image": "https://www.dolma.gen.tr/images/erzurum-kadayif-dolmasi.jpg", "date": "21.01.2024 21:59:41", "author": "ayşe ekercan", "article": [ { "article": "
Erzurum kadayıf dolması, bu Erzurum yöresine ait harika bir tatlıdır. Çok hafif bir tatlı çeşididir. Yumurtaya bulandığı için kızartırken fazla yağ çekmiyor. Evde kolayca yapabilirsiniz. Kadayıf oldukça ince sarılmalıdır. Kadayıflar dolma şeklinde oldukları için servis yapması çok kolay oluyor. Kadayıflar yumurtaya iyice bulanmalı ve şekli elle düzeltilerek kızaran yağa atılmalı. Kızaran kadayıflar soğuk şuruba atılmalıdır. Çok lezzetli ve görsel olarak çok sık bir tatlı. Ramazan sofralarına da çok yakışıyor. Çocuklarında çok sevdiği bir tatlı çeşididir. İçine koyulan ceviz sayasinde vitaminli ve protein deposu oluyor.

Erzurum kadayıf dolmasının malzemeleri

Şerbeti için
Dolma yapmak için malzemeler
Sosu için malzemeler
  • 5 Yumurta (İyice çırpılacak)
  • Kızartmak için bol sıvı yağ
Erzurum kadayıf dolması nasıl yapılır?

Öncelikle şerbeti için suyu ve şekeri ölçüsüne göre tencereye koyalım ve kaynatalım. İyice kaynayıp koyulaşmasını bekleyelim. Ne kadar güzel koyulaşırsa tatlımız o kadar güzel oluyor. Koyulaştıktan sonra ocağı kapatmaya yakın 1-2 damla limon sıkıp ocağın altını kapatalım. Şerbeti soğuk olacağı için önce şerbetini hazırlayalım. Şerbeti hazırladıktan sonra kadayıfları sarmaya başlayalım. Kadayıflar ne kadar taze olursa kadayıf dolmamız o kadar güzel sarılıyor. Kadayıflarımıza dikdörtgen şeklinde keselim. İçerisine cevizleri bolca koyalım ve rulo yapar gibi sıkı sıkı saralım. Kadayıf dolmalarımızı bu şekilde sardıktan sonra bitiş yerleri alta gelecek şekilde olsun. Bu arada tavaya sıvı yağı koyalım ve iyice ısıtalım. Sos için yumurtaları çukur bir kaba kırıp iyice çırpalım. Sardığımız kadayıf dolmaları sosa her tarafını bulayalım. Kadayıf dolmalarımızı yumurta sosuna bularken elimizle sıkmamaya çalışalım. Kadayıf dolmaları bir tepsiye dizelim. Kadayıf dolmaları ısınmış olan yağda kısık ateşte güzelce kızartalım. Güzelce kızarmış kadayıf dolmalarımızı soğuk olan şerbete sıcak sıcak atalım. Daha sonra 5 dakika şerbette bekletelim. Arada kadayıf dolmaları ters düz ederek iyice şerbeti çekmesini sağlayalım. Erzurum kadayıf dolmalarımız yenmeye hazırdır. İsteğe göre yanında dondurma ya da kaymakla servis yapabilirsiniz.

Afiyet olsun.
" } ] }