{ "title": "Et Dolması", "image": "https://www.dolma.gen.tr/images/Et-Dolmasi-55.jpg", "date": "20.01.2024 00:42:14", "author": "Feyyaz Aslan", "article": [ { "article": "Et dolması Tokat yöresine ait geleneksel lezzetlerden biri olarak karşımıza çıkmaktadır. Kıymalı bir yaprak sarması olarak da adlandırabileceğimiz bu dolmayı yapabilmek için salamura edilmiş üzüm yaprağı kullanılmaktadır. Bu yaprakların tuzlu olup olmamasına dikkat edilmesi yemeğin tadının yerinde olabilmesi için büyük bir önem taşımaktadır. Bu bakımdan tarifimize uygun olarak yemeğinizi yapmanız sizin için çok daha doğru olacaktır.

Et Dolması Malzemeleri
Et Dolması Nasıl Yapılır?

İlk olarak salamura yaprakların tuzunu kontrol ediyoruz. Tuzu yeterli ise bir kez sıcak su içerisinde bekleterek fazla tuzdan ayırıyoruz. Ancak eğer tuzu yeterli değilse suyun içine tuz da eklemeyi ihmal etmemelisiniz. Böylece yaprağın aşırı tuzlu ya da tuzsuz olmasının önüne geçerek tamamen lezzetli bir et dolması hazırlayabilmeniz mümkün olacaktır. Yaprağınızı hazırladıktan sonra artık dolma için iç harcınızı hazırlamanın zamanı gelmiş demektir.

İç harcımız için bulguru bir kabın içine alıyoruz ve içine bulgurun üzerine çıkacak kadar soğuk su ekliyoruz. Yarım saat bulguru suyun içinde beklettikten sonra içerisine incecik doğradığımız soğanları, salçayı, kıymayı, incecik kıyılmış maydanozu, rendelediğimiz domatesi, baharatları, tuzu ve sıvı yağı ekliyoruz. Tüm malzemeleri iyice karıştırdıktan sonra iç harcımızı kullanarak yapraklarımızı sarıyoruz. Tenceremize aldığımız sarmaların üzerine ılık su içerisinde eritmiş olduğumuz 1 çorba kaşığı domates salçasını da ekliyoruz.

Suyun dolmalarımızın biraz üzerine çıkmasına dikkat ediyoruz. Et dolması pişerken dağılmasınlar istiyorsanız üzerine bir tabak koymanız faydalı olacaktır. Yaprağınız yumuşaksa sarmalarınızın pişmesi için yarım saat yeterli olacaktır. Ancak yapraklarınız sertse bu durumda daha fazla pişirmek zorunda kalabilirsiniz. Ayrıca dikkat etmeniz gereken bir diğer hususda yapraklarınız büyükse sararken ikiye bölmenizinde faydası olacağından emin olabilirsiniz. Sarmalar pişince hafif ılıdıktan sonra servis edebilirsiniz.
" } ] }