{ "title": "Etli Beyaz Lahana Dolması", "image": "https://www.dolma.gen.tr/images/Etli-Beyaz-Lahana-Dolmasi-88.jpg", "date": "20.01.2024 11:45:25", "author": "ümit kadak", "article": [ { "article": "Etli Beyaz Lahana Dolması; Aslında lahana dolması olarak geçse de genelde lahana sarması olarak bilinmektedir. Sarma; Yaprak sarması ya da Yaprak dolması, bulgur ya da pirinç başta olmak üzere çeşitli iç malzemelerin, genellikle beyaz lahana, karalahana, dut yaprağı, asma yaprağı ya da kiraz yaprağı sarılmasıyla yapılan bir yiyecek. Osmanlı mutfağı kökenli olup, sarma kültürünü Osmanlı İmparatorluğu ulaştığı toprakların hemen hemen her yerine götürmüştür. Zeytinyağlı sarma ya da kıymalı sarma şeklinde farklı çeşitleri vardır.

Etli beyaz lahana dolması Türk mutfağının en zahmetli ve lezzet bakımından hatırı sayılır özel bir yemeğidir. Oldukça emek isteyen, hazırlanması ne kadar uğraştırsa da yenmesi bir o kadar lezzetli olan bir yemektir. Yörelere göre değişiklik gösterse de genelde zeytinyağlı ve etli olmak üzere iki çeşidi yapılmaktadır. Bunların bir çeşidi olana etli beyaz lahana dolması tarifini aşağıda bulabilirsiniz.

Etli Beyaz Lahana Dolması İçin Malzemeleri
Etli Beyaz Lahana Dolması Nasıl Yapılır?

Yapraklar tek tek ayıklayın. Temizce yıkanan lahana yapraklarını kaynar suda 5-10 dakika haşlayın. Haşlanan yapraklar süzülmesi ve soğuması için bir süzgece alın. Diğer yandan sarmanın iç harcını hazırlamak için kıymayı, küçük küçük doğradığımız soğanı, ayıkladığımız ve yıkadığımız pirinci, tuzu, biberi, kuru naneyi, sumak ve 1 yemek kaşığı salçayı bir kapta iyice karıştırıp yoğuralım. Lahana yapraklarındaki sert ve damarları olan yerleri çıkaralım (Ayıklana bu kısımları tencerenin dibine koyup, sarmaları bunların üzerine dizebilirsiniz) Yapraklardan avuç içi büyüklüğünde parçalar alın ve uç kısmına sarma iç harcından koyun ve sarın. Lahana yaprakları bitene kadar aynı işlemi yapın. Yaprakların damar kısımları ile dibi kaplanan tencereye dolmaları dizin. Hepsini dizdikten sonra yarım kaşık salçaya az miktarda su ilave edip bulamaç haline getirin, zeytinyağı ile etli beyaz lahana dolmasının üzerine gezdirerek dökün. Tencerede etli beyaz lahana dolmasının üstüne gelecek şekilde bir tabak oturtun ve yarısına gelecek kadar su ilave edip kısık ateşte pişmeye bırakın.

Afiyet olsun.

" } ] }