{ "title": "Etli Kuru Patlıcan Dolması", "image": "https://www.dolma.gen.tr/images/etli-kuru-patlican-dolmasi.jpg", "date": "19.01.2024 02:34:45", "author": "Sakine Çankaya", "article": [ { "article": "Etli Kuru Patlıcan Dolması; Güney ve Güney Anadolu bölgemizde taze patlıcanların yazın özellikle sonbaharda havaların kuru olduğu dönemde alınıp içerisinin oyularak gölge bir yerde kurutularak yapılması ile elde edilen kuru patlıcanların kışın dolma içi ile doldurulmasından yapılan yemektir. Özellikle Gaziantep, Adana, Hatay, Mersin, Kahramanmaraş, Mardin, Batman gibi yörelerimizde sıkça kurutularak yapılan bu yemeği ister etle ister etsiz olarak yapılabilmektedir. Etli sevenler için elde kıyılmış el kıyması ile yapılan kuru dolma da farklı lezzeti ile sofralarda sunulmaktadır. Özellikle davetlerde hem göz doldurmakta hem de lezzeti ile beğenilmektedir.

Etli Kuru Patlıcan Dolması; her ne kadar farklı tarifler olsa da genelde kuru dolma yapımı benzer özellikler göstermektedir. Kuru dolma yaparken birkaç nokta ya dikkat etmek gerekmektedir. Öncelikle kuru patlıcanları sıcak suda haşlarken çok fazla beklet memeli çıkarır çıkarmaz da oda sıcaklığındaki suda bekletmelidir. Aksi takdirde patlıcanları fazla haşladığınızdan dolayı ezileceklerdir. Bu yazımızda sizlere Adana usulü etli kuru patlıcan dolmasının tarifini verelim.

Etli Kuru Patlıcan Dolması Malzemeleri
İç harcı için
Etli Kuru Patlıcan Dolması Sosu için
Etli Kuru Patlıcan Dolması Nasıl Yapılır?

Öncelik ile kuru patlıcanlarımızı kaynar suda hafif yumuşayana kadar haşlıyoruz. Daha sonra iyice yıkayıp suyunu süzüyoruz. İç harcı için soğanları, maydanozu, dereotunu doğrayıp hazır ediyoruz. Pirinçleri yıkayıp suyunu süzüp bir kapta pirinç, soğan ve iç harcı için gereken diğer malzemeleri karıştırıyoruz. Patlıcanların içlerini çok olmayacak şekilde yarım olacak şekilde dolduruyoruz. Kuru patlıcanlarımızı tencereye diziyoruz. Sosu için küçük bir tencereye yağı koyup sarımsağı ezip ekliyoruz ve diğer malzemelerin hepsini koyuyoruz. 2-3 dakika kadar kavurup suyunu ilave ediyoruz Suyu dolmaların üzerine gezdiriyoruz ve dolmaların pişmesi için tencereye biraz daha su ekleyip, üzerini geçmeyecek bir şekilde orta ateşte pişirmeye bırakıyoruz. Suyu eksildikçe su ilave edip. İyice pişince altını kapatıp biraz dinlendiriyoruz sonra sıcak olarak servis ediyoruz, afiyet olsun.
" } ] }