{ "title": "Etli Lahana Dolması", "image": "https://www.dolma.gen.tr/images/etli-lahana-dolmasi(2).jpg", "date": "19.01.2024 20:39:08", "author": "Meftune Akpolat", "article": [ { "article": "
Etli lahana dolması, Türk mutfağının geleneksel yemeklerinden biri olan etli lahana dolması yapılışı biraz zahmetli olsa da lezzet ve doyurucu özelliği bakımından vazgeçilmeyen yemekler arasındadır. A, C vitaminleri bakımından zengin içeriğe sahip olan lahana lif, protein ve karbonhidrat bakımından da zengin bir sebzedir. Etli lahana dolması hem ana yemek hem de ara sıcak olarak tercih edilebilecek bir yemek türüdür.

Etli Lahana Dolması İçin Gerekli Malzemeleri
Üzeri için
Etli Lahana Dolması Nasıl Yapılır?

Etli lahana dolmasının iç harcı için ilk olarak pirinç ve bulgur ayıklanarak bol su ile yıkanır. Yıkanan malzemeler karıştırma kabına alınır. Kuru soğanın kabukları soyulduktan sonra ince yemeklik olacak şekilde kabın içine doğranır. Domates salçası, biber salçası, kıyma, baharatlar, tuz, sıvıyağ yağ ve ince kıyılmış maydanoz malzemelere eklenerek homojen bir şekilde karıştırılır.

Büyük bir tencere su ile doldurularak ocağa alınır ve kaynatılır. Lahana yapraklarına ayrılır ve her bir yaprak kaynayan suya atılarak 4 dakika kadar haşlanır. Haşlanan yapraklar soğuk suyun altına tutularak süzülür. Tüm lahana bitene kadar aynı işlem tekrarlanır. Hazırlanan iç harç her bir yaprak lahanaya yeteri kadar koyularak sarılır. Sarılan lahanalar tencereye sıra sıra dizilir.

Sos tavasında tereyağı eritilir. Eriyen yağa biber salçası eklenerek karıştırılır. Hazır hale gelen sos tencereye dizilmiş lahana dolmasının üzerine dökülür. 1 su bardağı kadar da sıcak su ilave edilir. Tencerenin ağzına bir porselen tabak kapatılır, tencerenin kapağı da kapatılarak, tencere ilk olarak yüksek ısıya alınır. Kaynamaya başlayınca ocağın altı kısılır ve lahanalar yumuşayıncaya kadar pişirilir. Bu esnada dolma suya ihtiyaç duyarsa azar azar sıcak su ilavesi yapılabilir. Pişen lahana dolması sıcak olarak servis yapılır.

Afiyet olsun.
" } ] }