{ "title": "Etsiz Biber Dolması", "image": "https://www.dolma.gen.tr/images/etsiz-biber-dolmasi.jpg", "date": "19.01.2024 19:37:29", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "Etsiz biber dolması, bu tarifi zeytinyağlı hazırlıyoruz. Yaz döneminin en bilinen, severek yediğiniz bu dolmayı sıkça yapabilirsiniz. Türk mutfağında ayrı bir yeri olan biber dolmasının yapılmadığı ev yoktur. Hem yapımı kolay hem de lezzetli olan bu dolmadan kendinizi mahrum bırakmayın. Yazın ince kabuklu olan dolmalık biberlerden özenle seçerek, dolmanızı hazırlayın. Etsiz hazırlayacağınız için, biraz iri boyda olan biberleri tercih edin. İç malzemesini de en iyi şekilde hazırladığınızda, dolmanızın tadına doyum olmaz. Dolmalara lezzet veren içinde kullanılan malzemelerdir. Bu nedenle elinizi korkak alıştırmayın. Özellikle etsiz hazırlanan biber dolmalarında yeşillikler ve zeytinyağı damak lezzetini sağlayan unsurlardır. Bu nedenle dikkat etmelisiniz. Haydi dolmayı birlikte yapmaya başlayalım. Hepinize kolay gelsin.

Etsiz biber dolması için gerekli malzemeler
Etsiz biber dolması nasıl yapılır?

Öncelikle dolmalık biberlerin çekirdeklerini ve saplarını ayıklayın. Biberleri yıkayarak, süzgünün içine alın. Burada suları iyice süzülsün. Siz de dolmanın iç malzemesini hazırlamaya başlayın. Harcı kavurarak yapalım. Daha kokulu ve lezzetli olacaktır. İsteyenler harcı çiğden de yapabilir. Çiğden yaparsanız, bütün malzemeleri doğrayarak karıştıracaksınız. Yine de dolmalık fıstıkları az kavurmalısınız.

Geniş bir tavada zeytinyağı ile dolmalık fıstıkları kavurmaya başlayın. Biraz sararınca içine yemeklik doğranmış kuru soğanları atın. Soğanlar şeffaflaşana kadar kavurun. İçine yıkadığınız pirinci atarak kavurmaya devam edin. Pirinçlerde beyazlamaya başladığında, salçayı ilave edin. Salçanın kokusu çıkınca, kabukları ayıklanmış minik doğranmış domatesleri atın. Bu esnada harcı karıştırmaya devam edin. İçine kuru naneyi, karabiberi ve tuzu atın. Maydanoz ve dereotunu ince kıyarak, içine ilave edin. İç harç suyunu çekince ocağı kapatabilirsiniz. Artık biberleri doldurmaya başlayabilirsiniz.

Önce dolmalık biberlerin içlerini parmağınızla hafifçe tuzlayın. Bu dolmanın daha lezzetli olmasını sağlar. Sonra her birinin içini fazla sıkıştırmadan harçla doldurun. Üzerlerinde bir parmak kadar boşluk kalsın. Buraya kestiğiniz domates dilimlerini koyun. Biber dolmalarını yayvan fazla derin olmayan dolma tenceresine yerleştirin. Üzerine tavada zeytinyağı ve domates salçasını kızdırıp, sıcak su ilave ettiğiniz sosu gezdirin. Etsiz biber dolması içine koyacağınız suyun miktarı biberleri az geçmelidir. Fazlasını koymayın. Gerekirse pişerken içine sıcak su ilave edebilirsiniz. Tencereyi ocağa koyarak kaynatmaya başlayın. Kaynayınca hemen ocağı kısın. Bu şekilde dolmalarınızı kısık ateşte pişirin. Ocaktan indirince, etsiz biber dolmasını ılık ya da soğuk servis edebilirsiniz. Yanında yoğurt ikram etmeyi unutmayın.

Afiyet olsun.
" } ] }