{ "title": "Fırında Kabak Dolması", "image": "https://www.dolma.gen.tr/images/Firinda-Kabak-Dolmasi-97.jpg", "date": "21.01.2024 03:26:29", "author": "Ayşe Kurtbey", "article": [ { "article": "Fırında Kabak Dolması: Anadolu'nun farklı lezzetlerinden biri de fırında kabak dolmasıdır. Dolmalar ülkemizin en bilinen yöresel yemeklerindendir. Kabak dolması fırında ve tencerede yapılabilir. Kıymalı veya kıymasız yapılabilir. Fırında yapılan kabak dolması genellikle harcı pirinçli ve kıymalı olur. Kabak dolması kuru kabaktan da yapılabilir. Kuru kabak dolması fırında yapılmaz. Kabak dolması kıymasız ise soğuk olarak tüketilebilir. Kıymalı kabak dolması ise sıcak olarak tüketilmesi tercih edilir. Yemeği iki kere pişirmek lezzetli arttıracağından kabak dolmasını önce ocakta sonra fırında pişirmek daha lezzetli olmasını sağlayabilir.

Fırında Kabak Dolması Malzemeleri
Fırında Kabak Dolması Nasıl Yapılır?

Kabaklar yıkanır. Çizgi çizgi soyulur. Alt ve üst kısımlar kesilir. Her kabak ikiye bölünür. Bir kaba su konur. Bir tutam tuz ekilir. Kabaklar oyularak suyun içine konur. Harç hazırlanana kadar bekletilir. Pirinç nişastası gidene kadar iyice yıkanır. Bir kaba alınır. Salça ve yağ pirincin olduğu kaba konur. Kıymada kaba alınır. 1 demet maydanozun yarısı ince ince doğranır, bir tutam dereotu ince doğranır, pirincin olduğu kaba eklenir. Soğan küp doğranır; Sarımsak rendenin ince yerinde rendelenir, malzemelere eklenir. 1 bardak kaynamış su harcın içine yavaşça dökülür. Karabiber, tuz, sumak, kırmızı biber ekilir. Hazırlanan malzemeler karıştırılır. Dolmalık kabaklar süzülür. Tatlı kaşığıyla doldurulur. Domatesler söğüş olarak kesilir, dolmalara kapak yapılır. Hem ocakta hem fırında kullanılabilecek derin, küçük tepsiye dik olarak dizilir.15 dakika ocakta, kısık ateşte pişirilir. Yumuşamaya başlayınca önceden ısıtılmış fırında, 180 derecede, 25 dakika pişirilir. Piştikten sonra 10 dakika dinlendirilir. Sıcak olarak servis edilir.
" } ] }