{ "title": "Fırında Tavuk Dolması", "image": "https://www.dolma.gen.tr/images/firinda-tavuk-dolmasi(3).jpg", "date": "19.01.2024 06:46:07", "author": "ayşe ekercan", "article": [ { "article": "
Fırında tavuk dolması, Tavuk dolması özel misafir sofralarına çok yakışıyor. Ana yemek olarak çok güzel bir yemek türüdür. Tavuk dolmasının iç pilavı zaten çok güzel oluyor ve tavukla birleştiği zaman daha çok lezzetli ve mitaminli oluyor. Misafirlerin özellike de çocukların çok seveceği bir yemektir. Tavuk dolması görsel olarak da sunum olarak da çok dikkat çekiyor. Tavuk nar gibi kızarıyor ve iç pilavı harika oluyor. Çok vitaminli ve protein deposudur. Enerji veriyor ve besleyicidir. Protein oranı bol olan bu yemek çeşidi, besin değeri orta seviyede kilo yapmaz. Ara öğünde tavuk dolması yemeğinin yanında bir tabak salata ve ayranla yediğinizde daha faydalı oluyor. Tavuk sağlığa faydası olan bir besindir ve gelişimine yardımcı olur. Tavuk dolması tavuktan olduğu için gelişim çağında olan çocuklara faydalıdır. İçerisinde vitamin, mineral ve bolca protein bulunduruyor.

Fırında tavuk dolmasının malzemeleri
Pilavı için malzemeler
Fırında tavuk dolması nasıl yapılır?

Öncelikle tavuğu güzel bir şekilde yıkayalım ve geniş bir tencereye tavuğu koyalım. Üzerine suyu, tuzu ekleyelim ve 10-15 dakika haşlayalım. Sonra pilavı için soğanı ve maydanozu ince ince doğrayalım. Pirinci önceden yıkayıp süzdürelim. Tencereye sıvı yağı, dolmalık fıstıkları koyalım ve yavaş yavaş çevirerek kavuralım. Dolmalık fıstıklarımız pembeleşip kavrulmasına yakın, ince kıyılmış soğanı ilave edelim ve kısık ateşte kavurmaya devam edelim. Bu kavurduğumuz malzemelerin içine pirinci ilave edelim ve 4-5 dakika kadar kavuralım. Daha sonra kuş üzümlerini, tuzu, baharatı, sıcak suyu üzerine ilave edelim ve orta ateşte pişirelim. Pirinçler suyunu çekene kadar bekleyelim (Fırında tavuğun kendi suyuyla da pişeceği için iç pilavımızın biraz diri olması gerekiyor).

Daha sonra son olarak maydanozu ilave edelim, yavaş yavaş karıştıralım ve soğumasını bekleyelim. Haşlanmış tavuğun içine iç pilavı doldurmaya başlayalım. İç pilavı tavuğun içine doldurduktan sonra tavuğun bacaklarını ip ile bağlayalım. Fırın poşetinin içine bir tatlı kaşığı un koyalım ve daha sonra poşetin içini iyice una bulayalım (Yapışmaması için). Tavuk dolmamızı önceden ısıtılmış 200 derecedeki fırında 1 saat kadar pişirelim. Fırında tavuk dolmamız piştikten sonra sıcak sıcak servis yapalım.
" } ] }