Fırında zeytinyağlı biber dolması, piştikten sonra fırının yüksek ateşi ile kızartılan fırında biber dolmasını kabul günleriniz için veya davet sofralarınız için hazırlayabilirsiniz. Fırında zeytinyağlı biber dolmasını kıymalı veya tavuklu da hazırlamanız mümkündür. Ancak zeytinyağlı biber dolması daha çok tercih edilmektedir. Dolmayı hazırlayıp pişirdikten sonra fırına sadece biberlerini kızartmak için gönderebilirsiniz. Bu şekilde kızartılmış olan biberleri daha lezzetli ve güzel olmaktadır.
Fırında Zeytinyağlı Biber Dolması İçin Gerekli Malzemeleri
10-12 tane dolmalık biber
1 su bardağı Osmancık pirinç
Yarım çay bardağı bulgur
1 yemek kaşığı domates salçası
2 yemek kaşığı tereyağı
2 tane domates
1 tutam maydanoz
1 tutam dereotu
2 tane kuru soğan
1 yemek kaşığı domates salçası
1 tatlı kaşığı biber salçası
1 yemek kaşığın kuş üzümü
2 yemek kaşığı dolmalık fıstık
1 fiske karabiber
Kırmızı pul biber ve tuz
Fırında Zeytinyağlı Biber Dolması Nasıl Yapılır?
Dolmanın hazırlamasına dolmalık biberleri temizleyerek başlayın. Bunun için dolmalık biberlerin baş kısımlarını kesin ve içlerinde bulunan pulları temizleyin. Arzu ederseniz eğer dolmanın baş kısımlarını parmağınız ile içerisine doğru batırıp temizleyebilirsiniz. İç kısımlarında bulunan pulları temizledikten sonra dolmalık biberleri su ile güzel bir şekilde yıkayın ve biberleri tezgâhın üzerine ters çevirip suyunu akıtın. Biberlerin suyu akıtılırken siz de bu arada dolmanın iç harcını hazırlamaya geçebilirsiniz.
Dolmanın iç harcını hazırlamak için kuru soğanların kabuklarını soyun ve ince kıyım olacak şekilde doğrayın. Sarımsakların da kabuklarını soyun ve bıçağın ters tarafı ile ezin. Doğranmış olan kuru soğanlar ile sarımsakları yanmaz bir tavanın içerisine ilave edin. Üzerine de zeytinyağı veya sıvıyağ ilave edip kavurun. Arzu ederseniz eğer yağı önce de ilave edip ısıtabilirsiniz. Soğanlar yumuşayınca kadar kavurun ve içerisine saçları ekleyip kavurma işlemine devam edin. Dolmalık fıstık ve baharatları ilave edip malzemeleri birkaç dakika kavurun. Akabinde dolma harcının içerisine ilave edeceğiniz pirinç ile bulguru bol su ile yıkayıp suyunu akıtın. Pirinç ile bulguru, rendelenmiş domatesler ile malzemelerin içerisine alıp kavurun. Diğer kalan malzemeleri de ilave edin ve harcı iyi bir şekilde harmanlayın.
Hazırlanmış olan zeytinyağlı dolma iç harcını biberlerin yarısına gelecek şekilde doldurun ve bir tencerenin içerisine dizin. Bütün dolmaları dizdikten sonra tencerenin kenarından iki su bardağı sıcak suyu ilave edin. Kısık ateşin üzerinde dolmaları yaklaşık 20 dakika kadar pişirin. Dolmanın iç harcı piştikten sonra pişmiş olan zeytinyağı biber dolmasını bir fırın tepsisi veya ısıya dayanıklı bir cam tepsinin içerisine dizin. Fırının ayarını yüksek dereceye getirin ve tepsiyi fırına gönderin. Biberlerin etrafı kızarana dek dolmaları fırında pişirin. Kızardıktan sonra fırında zeytinyağlı dolmaları servis tabaklarının üzerine alıp ılık veya sıcak olarak yapın. Ancak zeytinyağlı dolmalar genelde buzdolabın da bekletilip dinlendirilir. Böylelikle soğuk da bekletildiği için daha lezzetli olduğuna inanılır. Bu tamamen damak zevkinize kalmış bir durumdur.