{ "title": "Fıstıklı Biber Dolması", "image": "https://www.dolma.gen.tr/images/Fistikli-Biber-Dolmasi-47.jpg", "date": "22.01.2024 01:25:14", "author": "emine kedici", "article": [ { "article": "Fıstıklı biber dolması; daha çok zeytinyağlılar içerisinde sayılabilecek bir lezzettir. Biber dolmasını sevmeyen yoktur diye düşünüyorum. Biber dolmasının yapımı çok kolaydır. Biber dolması annemin en klasik yemekleri arasında yer alır. Annem pazara gittiğinde özellikle köylü pazarı kısmına uğrar ve dolmalık biberleri elleriyle tek tek seçmeyi tercih ederdi. Tabi biz ve eve gelen misafirlerde biber dolmalarının dibini görmeden masadan kalkmazlardı. Annem bize de hap nasihat etmiştir. Tek lokmalık dolma biber bulmak için tezgâh tezgâh gezme alışkanlığım bana annemden yadigardır. Gerçekten kuş gördüğü yuvayı yapıyormuş. Tavsiyeme uyup bu şekilde aldığınız dolmaları yemek yaparsanız asla pişman olmazsınız. İri biber dolması yerken kendimi sanki dolma değil de pilav yiyormuşum gibi bir hisse kapılıyorum. Küçükken genellikle biberlerini ayırıp içini yesem de zamanla tamamını yemeye alıştım. Bu yüzden yaz kış sürekli yapıyorum. Yaz mevsiminde aldığınız biberi yıkayıp kurutun ve bir gün dışarıda gazete üzerinde bekleterek derin dondurucu da saklarsanız kışın da canınız istediğinde pişirebilirsiniz. Şimdiden herkese kolay gelsin.

Fıstıklı biber dolması için gerekli malzemeler
Fıstıklı Biber Dolması Nasıl Yapılır?

Fıstıklı biber dolmasının yapımı çok kolaydır. Öncelikle dolmalık biberin kapakları açın ve yıkayıp suyunun akması için ters çevirerek bekletin. Biber dolmasının iç malzemesini çiğden yapmayı tercih ediyorum. Bunun için öncelikle pirinci ayıklayıp yıkayın. Derin bir kâsenin içerisine boşaltın. Üzerine yemeklik olarak doğranan kuru soğanı ve yeşillikleri ilave edip karıştırın. Daha sonra dolmalık fıstık, tuz, toz şeker ve zeytinyağının ayrısı da dahil olmak üzere tüm baharatları da ekleyip güzelce karıştırın. Dolma biberinin iç malzemesi hazır. Yıkanan dolma biberlerinin içerisini bir tatlı kaşığı yardımıyla doldurun. Bu kısım çok nemlidir. Dolma biberinin yarısını biraz geçecek kadar harç doldurmanız yeterli olacaktır. Dolma biberlerinin tamamını doldurduktan sonra ağızlarını domates dilimleriyle kapatın. Daha sonra dolma biberlerini tencereye dizin. Üzerine zeytinyağı ve sıcak suyu da ekleyerek pişmesi için ocağa koyun. Su miktarının dolmaların üzerine gelmesi gerekir. Fıstıklı biber dolması yaklaşık yarım saat içerisinde pişmiş olur. Dolmalar piştiğinde iyice soğutarak servis etmeyi unutmayın. Şimdiden afiyet olsun.
" } ] }