{ "title": "Halep Dolması", "image": "https://www.dolma.gen.tr/images/Halep-Dolmasi-72.jpg", "date": "20.01.2024 11:31:40", "author": "burhan yumruk", "article": [ { "article": "Halep dolması; ismini ilk defa duymuş olabilirsiniz. Ama sakın şaşırmayın. Aslında birçoğunuz bu tada aşinasınız. Halep dolması olarak bilinen dolma herkesi çok beğenerek yediği kuru patlıcan dolmasıdır. Kuru patlıcan dolmasına özellikle İç Anadolu'nun bazı illerinde Halep dolması adı verilir. Halep dolması adı verilmesinin en bilinen sebebi bu lezzetin Halep şehrinde de çok fazla yapılmasındandır. Ben genellikle Halep dolması yaptığımda aynı anda kuru biber de doldururum. Özellikle misafirleriniz için yapacağınız Halep dolmaların da kuru biber ile yapıldığında serviste daha şık görünür. Halep dolması için gerekli olan patlıcanı kendiniz yaz mevsimlerinde yapıp kışa hazırlayabileceğiniz gibi piyasada satılan ve daha orijinal tat ve görüntüye sahip patlıcan kurusundan da yapabilirsiniz. Halep dolmasının içini hazırlarken lezzetin sırrının sumak ve limon tuzu olduğunu da asla unutmayın. Ne kadar limon kullanırsanız kullanın limon tuzunun verdiği ekşiliği yakalayamazsınız. Şimdiden herkese kolay gelsin.

Halep dolması için gerekli malzemeler
Halep dolması nasıl yapılır?

Halep dolması yani kuru patlıcan dolmasının yapımı için ilk önce kuru patlıcanların haşlanması gerekir. Kuru patlıcanı doğrudan soğuk suya atmayın. Eğer soğuk su ile haşlamaya başlarsanız patlıcanlar sertleşir. O yüzden patlıcanları su kaynamaya başladığında atın. Patlıcanları yaklaşık 15 dakika haşlamanız yeterli olur. Haşlanan kuru patlıcanları süzün ve soğuması için bir köşeye alın.

İç malzemesini pişirerek yapabileceğiniz gibi çiğ malzeme ile de yapabilirsiniz. Ben dolmaları yaprak ve lahana dolması hariç çiğ harç ile yapmayı tercih ediyorum. Bunun için derin bir kabın içerisine yıkanmış pirinç ile tüm iç malzemelerini çiğ olarak birleştirip iyice karıştırın. Soğuyan kuru patlıcanları kaşık yardımıyla yarısına kadar çok sıkı olmayacak şekilde doldurup pilavlık bir tencereye tek sıra olacak şekilde dizin. Bir kenarda su kaynatarak Halep dolmasının üzerine tamamını kapatacak şekilde dökün. Daha sonra kalan sıvı yağı da üzerine dökerek yüksek ateşte kaynayıncaya kadar bekletin. Yemeğin tuzunu da kontrol ederek eksik ise tuz ilave edin. Halep dolması yaklaşık 40 dakika içerisinde pişmiş olur. Halep dolmasının yanına yoğurt veya limon koyarak servis yapabilirsiniz. Şimdiden herkese afiyet olsun.
" } ] }