{ "title": "Havuç Dolması", "image": "https://www.dolma.gen.tr/images/havuc-dolmasi.jpg", "date": "20.01.2024 03:45:09", "author": "ayşe ekercan", "article": [ { "article": "Havuç dolması, havucun rengi sayesinde görünüşü de tadı kadar çok güzel oluyor. Bu havuç dolması havuç sayesinde çok sağlıklı ve vitaminli oluyor. Havuç dolması vitamin, mineral ve protein kaynağıdır. Özellikle havuç sağlığa çok faydalıdır. Besin lifi bakımından çok zengin bir sebzedir. Havuç dolması olarak da tüketilmesi çok faydalı oluyor. Havuç sindirim sisteminin düzgün çalışmasını sağlayarak kabızlık gibi sindirime bağlı olan rahatsızlıkları önlüyor. Havuç dolması diyet yapanlar için de uygundur. Havuç dolması az kalori içeriyor ve tokluk hissettiriyor. Kilo yapmıyor. Çocuklar içinde çok faydalı bir dolma çeşididir. Misafir için çok güzel bir dolma çeşididir. Havucun turuncu rengini veren beta karotendir. Bu sayede beta karoten tarafından A vitaminine dönüşüyor. Bu sayede havuç dolmasından bol bol A vitamini alıyoruz. Havuç dolmasının yanında çoban salata çok güzel gidiyor.

Havuç dolması malzemeleri
Havuç dolması nasıl yapılır?

Öncelikle havuçların kabuklarını soyalım ve ortadan ikiye bölelim. Bir yanda suyu kaynatalım ve kaynayan suyun içine havuçlarımızı koyalım. Havuçları 1-2 dakika kaynattıktan sonra çıkartarak soğumaya bırakın. Havuçların içlerini sebze oyacağı ile çıkartın. Daha sonra soğanları küp-küp doğrayalım. Doğradığımız soğanları bir tencereye koyalım ve 1 çay bardağı kadar yağ ekleyelim. Soğanları pembeleşene kadar kavuralım. Sonra üzerine dolmalık fıstıkları ekleyip rengi dönünceye kadar karıştırın. Daha sonra bunların içine pirinci, kuş üzümünü, tuzu ve baharatları ekleyerek karıştırın. Yarım su bardağı su ekleyip kısık ateşte suyunu çekene kadar pişirelim. Sonra havuçların içini dolma harcı ile güzelce dolduralım ve tencereye dizelim. Üzerini geçmeyecek kadar su koyalım ve tuz karabiber ve kalan zeytinyağını ekleyip kısık ateşte suyunu çekinceye kadar pişirelim. İsteğe göre tepsiye dizip 10 dakikada fırında da pişirebilirsiniz. Havuç dolmaları pişirdikten sonra sevis yapabilirsiniz.

Afiyet olsun.
" } ] }