{ "title": "Hindi Dolması", "image": "https://www.dolma.gen.tr/images/hindi-dolmasi(2).jpg", "date": "20.01.2024 05:24:20", "author": "Öznur Taşpınar", "article": [ { "article": "
Hindi Dolması, çoğunlukla özel günler de ve davet gibi etkinlikler de yapılan bir dolma çeşididir. Hindi dolması her ne kadar yılbaşını anımsatan bir yemek olsa da normal davet günlerinde de yapılabilir. Hindi eti sağlık için de faydalı bir et olduğu için her zaman tüketilmesinde de fayda olacaktır.

Hindi Dolması İçin Gerekli Malzemeleri
Pilav için
Hindi Dolma Nasıl Yapılır?

Hindi dolmasını hazırlamaya geçmeden önce iyi bir şekilde her tarafını yıkayın ve limon ile ovun. Ovulmuş olan hindinin her tarafına sürmek için sosu hazırlayın. Bunun için bir kâsenin içerisine sarımsak, süt, yağ, tuz ve salça ilavesi yapıp karıştırın. Hazırlanmış olan sosu yıkanmış olan hindinin her tarafına sürün ve sos ile buluşmuş olan hindiyi bir folyoya sarın ve buzdolabına kaldırın. Buzdolabına kaldırılan hindiyi bir sat kadar terbiye ile bekletin ve bu arada siz de hindi dolmanın iç harcını hazırlamaya geçin.

İç harç için pirinçleri derin bir kâsenin içerisine alın ve üzerine tuz ile sıcak su ilavesi yapın. Sıcak su ile buluşan pirinçleri yarım saat kadar bekletip suyunu süzdürün. Pirinçleri duru su ile yıkayın ve kevgirin içerisine alıp suyunu süzdürün. Diğer taraftan pilav tenceresinin içerisine yağ ilavesi yapın ve ısıtın. Isınmış olan yağın içerisine yemeklik şekilde doğanmış kuru soğanları ilave edip kavurun. Soğanların rengi değişince içerisine küp şeklinde doğranmış ciğerleri ilave edip karıştırın. Malzemeleri birkaç dakika kadar sote edin. Ardından tencerenin içerisine suyu süzdürülmüş pirinçleri aktarın ve tuz ilavesi yapıp bir dakika daha kavurun. Pilavın baharatlarını ilave edip karıştırın. Son olarak sıcak suyu iç pilavın içerisine ilave edip suyunu çekene dek pişirin. Pilav suyunu çektikten sonra demlenmesi için üzerine bir bez kapatın ve birkaç dakika kadar bekletin. Pilav demlenirken maydanoz ve dereotunu ince dilim olacak şekilde doğrayıp pilavın üzerine serpiştirin ve karıştırın.

Diğer tarafta buzdolabın da beklemek de olan hindiyi folyonun içerisinden alın ve hindinin iç kısmına hazırlanmış olan iç pilav ile doldurun. Bu aşama da fazla doldurmamaya dikkat edin. Aksi halde patlar ve iç pilav dağılabilir. Doldurulmuş olan hindinin karın kısmını mutfak da kullanılan iplik ile dikin ve boşluk kalmamasına özen gösterin. Hindinin alt ve üst kısmına tereyağı veya margarin sürün. Geniş bir fırın tepsisinin içerisine alın ve 185 derecelik fırında her tarafı nar gibi kızarana dek pişirin. Bu aşama da hindinin her tarafını folyo ile sarabilirsiniz. Bu hindinin dış kısmını yanmaktan koruyacaktır. Yaklaşık 3 saat kadar hindi dolmayı fırında pişirin ve sürenin ardından hindiyi fırından alıp biraz dinlendirin. Hindi dolmanın üzerinde bulunan folyoyu alın ve tekrardan tereyağı sürüp dilimleyin. Bu aşama da hindiyi ortadan ikiye kesip iç pilavı tepsinin dışarısına yayabilirsiniz. Hazır hale gelmiş olan hindi dolmayı sevdiklerinize sunum yapabilirsiniz.

Afiyet olsun.
" } ] }