{ "title": "İç Pilavlı Tavuk Dolması", "image": "https://www.dolma.gen.tr/images/ic-pilavlai-tavuk-dolmasi.jpg", "date": "20.01.2024 07:41:09", "author": "Öznur Taşpınar", "article": [ { "article": "
İç pilavlı tavuk dolması, çoğunlukla özel günler de veya yeni yıla girerken çoğunlukla tüm ailenin bir arada olduğu zamanlar da tercih edilen bir yemek türüdür. Sevdiklerinizin bir arada olduğu zamanlar da iç pilavlı tavuk dolması hazırlayabilir ve güzel bir ziyafet geçirebilirsiniz.

İç Pilavlı Tavuk Dolması İçin Gerekli Malzemeleri

Sosu için
Pilav için
Garnitür için
İç Pilavlı Tavuk Dolması Nasıl Yapılır?

İç pilavlı tavuk dolmasına ilk önce pilavı hazırlayarak başlayın. Bunun için öncelikle pirinci bir kâsenin içerisine alın ve üzerine sıcak su ilavesi yapın. Birkaç dakika bu şekilde bekletin ve üzerine tuz serpiştirin. Ardından pirincin suyunu süzün ve bire tavanın içerisine 2 yemek kaşığı sıvı yağ ile 2 yemek kaşığı tereyağı ilave edip eritin. Erimiş olan yağın içerisine suyu süzdürülmüş olan pirinci ilave edip kavurun. Birkaç dakika pirinci kavurun ve üzerine kuş üzümü ile dolmalık fıstıkları ilave edip karıştırın. Malzemeleri birkaç dakika kavurup üzerine iki su bardağı kaynar su ilavesi yapın ve pilavı kısık ateş de pişirin. Pilav suyunu çektikten sonra tarçın ile karabiber ilavesi yapın ve pilavı harmanlayın. Pilav normal pilavdan biraz diri olması gerekiyor. Nedeni ise tavuk ile tekrar pişeceğinden dolayıdır.

Diğer taraftan alınmış olan tavuk veya köy tavuğu iyi bir şekilde yıkanır ve iç kısımlarında bulunan ciğerler alınır. Temizlenmiş olan tavuğun iç kısmına hazırlanmış ve biraz ılımış olan pilav ilave edilip doldurulur. Tavuğu doldururken fazla bastırmamaya özen gösterin. Aksi halde patlama yapabilir ve iç kısmı dağılabilir. Tavuk doldurulduktan sonra ayak kısımları bağlanır veya derisinden kesikler atılıp iç içe geçilir. Hazırlanmış olan tavuk yağlı bir fırın tepsisinin içerisine alınır. Fırının ayarı 185 dereceye getirilir ve önceden ısıtılır. Garnitür için verilen malzemeleri çok ufak olmayacak şekilde dilimlenir ve yıkanır. Arpacık soğanlar soyulur ve fırın tepsisinin etrafına serpiştirilir. Garnitürleri de fırın tepsisine alın ve etrafına yerleştirin. Isınmış olan fırının içerisine tavuk yollanır ve kızarana dek pişirilir. Bu aşama da tavuğun 60 dakika kadar pişmesi yeterli olacaktır. Sürenin ardından sos için verilen malzemeler bir kâseye alınır ve karıştırılıp fırça ile tavuğun her tarafına sürülür. Tavuk tekrar fırına yollanır ve nar gibi kızarana dek bekletilir.

Hazır hale gelmiş olan iç pilavlı tavuk dolmasını tepsi veya bir borcamın içerisine alın ve orta kısmından kesin. İçerisinde bulunan pilavı kenarlarına yayın ve servise sunum yapın. Arzu ederseniz kendi göz zevkinize göre de servis yapabilirsiniz.

Afiyet olsun.
" } ] }