{ "title": "İşkembe Dolması Tarifi", "image": "https://www.dolma.gen.tr/images/iskembe-dolmasi-tarifi.jpg", "date": "19.01.2024 07:23:47", "author": "evin esen", "article": [ { "article": "İşkembe Dolması Tarifi, İşkembe dolması, öğrendiğim kadarıyla Mardinli Süryanilere bağlı bir yemek türüdür. Mardin ve ilçelerinde sıkça yapılmış olan farklı bir dolma türü. İsmi büyük ihtimalle şiveden şiveye değişim gösteriyor. Kibbe, kibe, kibbeh diyenler var. Hangisi gerçek çözemedim. Kibe ya da kibbeh diye Arapların içli köfteye dediklerini öğrendim. Bumbar dolmasına kibe diyenler bile var. İşkembeyi sevenler, bu yemeğe bayılacaklar. Ancak imalatı oldukça uğraştırıcı. Ben bilhassa dikme aşamasında bayağı zorlandım. Olmazsa olmaz bir yemek çeşidi değil. Her zamanda yapılamaz ama bu yemekler bir kültür zenginliğidir. Bu tatların unutulmaması adına tariflerimiz arasında bulunsun istedim. Yapılışında anlattım ama bir önemli noktayı da söylemek istiyorum, sakın içini çok fazla doldurmayın. Pişerken hem işkembeler küçülür hem de iç malzemesi şişiyor. Bu sebeple içini az koyun. Bununla birlikte burada içerisine daha çok pirinç koyuyorlar ama ben bilhassa yöresel dolmalara bulguru daha çok yakıştırıyorum. Buyurun işkembe dolmasına: