{ "title": "İşkembe Dolması", "image": "https://www.dolma.gen.tr/images/Iskembe-Dolmasi-33.JPG", "date": "21.01.2024 02:04:05", "author": "sonay yıldız", "article": [ { "article": "İşkembe dolması; koyun gibi ot ile beslenen hayvanların mideleri dört odadan oluşur. Yedikleri otlarda bulunan selülozun sindirilmesi oldukça zordur. Bu sindirimi sağlamak için hayvanların midesi odadan oluşur ve her oda kendi enzimleriyle sindirimi gerçekleştirir. Bu odalardan ilki ise işkembedir. İşkembe harika bir protein kaynağı olan işkembe düşük yağ oranıyla yüksek lif içeren kalsiyum açısından zengin bir besindir. İşkembe vücudun temel ihtiyaçları olan fosfor, kalsiyum, çinko gibi minerallerle, yüksek oranda B12 vitamini içerdiğinden bağışıklık sistemini güçlendirir. Ayrıca işkembe dolmasının iç harcı pirinçli yapıldığı gibi bulgurlu da yapılmaktadır. Sarımsak ve limonla sos yapılıp servis yapıldığında ise gerçekten iştah açıcı bir şölen haline gelir.

İşkembe dolması için gerekli olan malzemeler
İçi için gerekli olan malzemeler
Üzeri için
İşkembe dolması nasıl yapılır?

Öncelikle iki adet işkembeyi vaktiniz varsa kokusunu atması için akşamdan da yapabilirsiniz. Bir yemek kaşığı sirke ve bir tatlı kaşığı tuz ile işkembeleri iyice ovalıyoruz ortalama yarım saat kadar bu şekilde bekletiyoruz. Dana sonra bir kap içerisine işkembeleri alıp üzerini aşacak soğuk su bir miktar sirke ilave edip 2- 3 saat kadar bekletiyoruz. Beklettikten sonra alıp kenara alıp iç harcını hazırlamaya başlıyoruz. İç harcı hazırlamak için uygun bir kap içerisine 200 gr. Kıyma, bir su bardağı yıkanmış bulgur, küp-küp doğranmış kuru soğanı, bir yemek kaşığı biber salçası, bir yemek kaşığı tuz, bir çay kaşığı kırmızı pul biber, kimyon, karabiber, kuru nane ve bir su bardağı suyu ilave edip iyice karıştırıyoruz. Yapacağımız işkembeyi istediğimiz şekle göre kesip bir kenarı açık kalacak şekilde dikiyoruz. İşkembe dolmasının açık kalan kısmından iç harcı çok olmayacak şekilde kesip dikiyoruz. Daha sonra doldurduğumuz işkembe dolmalarını uygun olan bir tencereye diziyoruz. İşkembe dolmasının üzerine dökmek için beş su bardağı suyun içerisine bir yemek kaşığı domates salçasını koyup iyice çırpıyoruz. Çırptığımız bu karışımı tencereye dizdiğimiz işkembe dolmasının üzerine döküyoruz. Üzerine de iki dış rendelenmiş sarımsakları ekleyip pişmesi için ocağa bırakıyoruz. Kaynayıncaya kadar hızlı ateşte kaynadıktan sonra da kısık ateşte işkembeleri yumuşayıncaya kadar ortalama bir saat kadar pişiriyoruz. Düdüklü tencerede daha kısa sürede pişirilebilir. Pişen işkembe dolmasını sıcak olarak servis yapıyoruz.
" } ] }