{ "title": "İskilip Dolması", "image": "https://www.dolma.gen.tr/images/Iskilip-Dolmasi-57.jpg", "date": "21.01.2024 03:23:07", "author": "hakan tamer", "article": [ { "article": "
İskilip Dolması, genellikle Çorumun İskilip ilçesinde yapılan yöresel bir yemek çeşididir. İskilip dolması bir ismi dolma olsa da bir çeşit etli bir pilavdır. Ama lezzet bakımından diğer pilavlara göre kıyaslarsanız sıradan pilavlara göre çok lezzetlidir. İskilip dolması özellikle düğün ve sünnet davetlerinin vazgeçilmez yemeğidir. İskilip dolması özel bakır kazanlarda pişirilmektedir. Türkiye'nin yemek çeşitliliği düşünüldüğü zaman hazırlama aşaması en zor olan yemeklerin içerisinde yer alır. Evliya çelebi, ünlü eseri olan Seyahatname de İskilip dolmasından söz ederken saray yemeği olarak söz etmiştir. İskilip dolmasında kullanılan pirinç bile farklı bir pirinçtir. İri ve yuvarlak taneli akçeltik türü bir pirinçtir. İskilip dolması büyük kazanlarda en az 8 saat odun ateşinde pişirilen ve pilav üzerine çokça et konularak yapılmaktadır. İskilip dolmasının yapımı zor olmasından dolayı evlerde günlük bir yemek olarak yaygınlaşmasa da yine canınız istediği zaman veya da evinize bir misafiriniz geleceği zaman evinizde malzemeleriniz olduğu sürece yapıp servis edebileceğiniz bir yemek türüdür. Gelelim İskilip dolmasının yapılışına.

İskilip Dolması Tarifi İçin Malzemeleri
İskilip Dolması Nasıl Yapılır?

Öncelikle elinize bir kap alarak içerisine tuz, su koyunuz ve karıştırınız. Daha sonra pirinçleri tuzlu suyun içerisine ilave ediniz ve yarım saat bekletiniz. Beklettikten sonra pirinçleri süzünüz ve güzel bir şekilde yıkayınız. Daha sonra elinize bir derin tencere alarak içerisine tereyağını koyunuz ve ocağın üzerine yerleştiriniz. Tereyağı eridiği zaman tuzu, pirinççi, karabiberi ilave ediniz ve 5 dakika kadar kavurunuz. Daha sonra üzerine biraz su ekleyiniz biraz bekledikten sonra tencerenin ağzını kapatınız ve pirinç dinlenmesi için biraz bekleyiniz. Daha sonra eti büyük parçalar halinde kesiniz ve bir tavada yarım saat kızartınız. Daha sonra soğanların kabuğunu soyunuz ve bir tabağın içerisine güzel bir şekilde ince ince kıyınız. Elinize bir tencere alarak içerisine biraz yağ koyunuz ve kıydığınız soğanları ilave ederek ocağın üzerine yerleştiriniz. Biraz karıştırdıktan sonra biraz tuz ve karabiber ilave ediniz ve karıştırınız. Daha sonra kızarttığınız etleri tencereye atınız ve su ekleyiniz. Et kaynamaya başlayınca tencerenin içerisine bir tepsi yerleştiriniz. Kaynattığınız pirinçleri temiz bir bez torbanın içerisine koyarak tepsinin üzerine yerleştiriniz. Daha sonra tencerenin kapağını kapatınız ve kapağın etrafını hamurla sıvayınız. Hamurla sıvarken buharın çıkması için bir parmak girecek kadar delik bırakınız. Kısık bir ateşte 3 saat pişiriniz ve ocaktan indiriniz. İskilip dolması hazır hale gelmiştir. Dilediğiniz zaman sıcak bir şekilde yiyebilir ve servis edebilirsiniz.

Afiyet Olsun.
" } ] }