{ "title": "Kalamar Dolması", "image": "https://www.dolma.gen.tr/images/kalamar-dolmasi(1).jpg", "date": "19.01.2024 16:41:36", "author": "Murat aydogan", "article": [ { "article": "Kalamar dolması günümüzde daha çok deniz olan bölgelerde yapılan yiyeceklerden biridir. Doğu bölgelerde çok fazla yapılmayan ve hatta bilinmeyen bu yemek tabi ki bir deniz ürünü olan kalamardan yapılmaktadır. Son derece lezzetli bir protein ve enerji kaynağı olan kalamar dolması, insanların çok sevdiği yiyeceklerden biridir. Oldukça lezzetli olan bu dolmanın yapılışı oldukça zordur. Fakat sizlerde tarifimi okuyarak bu mükemmel dolmayı yapabilirsiniz. Kalamar dolması yapılırken yapılacak en önemli durum tabi ki kalamarların teze olmasıdır. Bu durumun lezzet açısından çok büyük önemi bulunmaktadır. Çünkü kalamarlar taze olmadığı zaman daha sıkı bir yapıya gelirler ve birçok kişinin damak tadına hitap etmez. Kalamar dolması peynirli olarak yapılmaktadır. Bazı insanlar bu dolmayı peynirsiz yapsalar da bu dolmanın orijinali peynirlidir. Sizlerde peynirli yaparsanız bu dolmadan çok daha fazla lezzet alabilirsiniz. Kalamar dolması yaklaşık olarak iki ya da iki buçuk saatinizi alacaktır. Bu nedenle sizlerde planlarınızı bu duruma göre ayarlayın. Özellikle İstanbul, İzmir, Balıkesir, Bursa ve Tekirdağ ilinde çok yaygın olarak tüketilen kalamar dolması en çok da bu şehirlerde yapılmaktadır. Kalamar aslında ahtapottur. Bu nedenle doğuda yaşayan ve ilk kez kalamar dolması gören kişiler bu yemeği yemekten çekinirler. Bu nedenle kalamar dolması ülkemizde birçok kişinin damak tadına hitap etmez. Eğer sizlerde kalamar dolması yemek isterseniz sadece birazdan söyleyeceğim malzemeleri alarak bu dolmayı yapabilirsiniz.

Kalamar Dolması İçin Gerekli Olan Malzemeleri
Kalamar Dolması Nasıl Yapılır?

Tarifimizin en başında bir tava içerisine iki yemek kaşığı zeytinyağı ekleyin ve bu yağın üzerine kuru soğanları ince ince doğrayın. Soğanların üzerine ise kırmızı biberleri ve yeşil biberleri ince ince doğrayın ve ocağın altını açarak bu malzemelerin iyice kavrulmasını sağlayın. Soğanlar hafif pembeleşince içerisine domatesleri küp-küp küçük doğrayın ve bir miktar tuz ekleyerek iyice karıştırın. Bu şekilde suyunu iyice çekene kadar pişirin.

Şimdi ise kalamarların tümünü çok temiz olacak şekilde temizleyin. Temizlenmiş olan kalamarların içlerini biraz önce yapmış olduğumuz sebzeli harçlar ile doldurun. Bir tabağın içerisine zeytin yapının tümünü boşaltın ve içerisini doldurduğunuz kalamarların tümünü bu yağ içerisine sırayla batırarak tavanıza dizin. Bu arada belirtmek isterim ki kalamar yapımı sırasında kullandığınız tava kalamarların pişmesinde çok büyük önem taşımaktadır. Kalamarları tavaya kafaları gelecek şekilde koyun ve kızdırın.

Kalamar dolması pişerken zaman kaybetmeden hemen limonları küçük dilimlere ayırın ve sarımsağı da ince ince dilimlere ayırarak tava içerisine karışık bir şekilde ekleyin. Tava üzerine kekik serpiştirin. Bu şekilde 4-5 dakika boyunca pişirin. Pişirme sırasında ateşin derecesine çok önem verin kısık ateşte olmamasına özen gösterin.

Afiyet olsun.
" } ] }