{ "title": "Kara Lahana Dolması", "image": "https://www.dolma.gen.tr/images/kara-lahana-dolma-yapilisi.jpg", "date": "20.01.2024 11:17:04", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "Kara lahana dolması, özellikle Karadeniz bölgesinde çok yapılır. Ancak ülkemizin her yerinde satılan bir sebzedir. Oldukça faydalı olduğundan, bu tarifi denemenizi öneririz. Ancak pişerken biraz inatçı bir sebze. Bu yüzden sabırlı olmanız gerekir. Arada kontrol ederek, iyice pişirmelisiniz. Eğer ortada bulunan saplarını keser ve ikiye ayırarak dolmayı sararsanız daha kolay pişecektir. Sarmakta fazla zorlanmazsınız. Aynı asma yaprağı sarar gibi sarabilirsiniz. Kara lahanayı bağlar halinde satarlar. Dolma için 3 bağ almanız bir tencere dolma yapmanızı sağlar. Bu lezzetli tarifi yaparak, kara lahanayı çocuklarınıza bile sevdirebilirsiniz. Zaten yaprak sarmasını çok severler, buna da bayılacaklar. Dilerseniz birlikte dolmayı hazırlayalım. Hepinize kolay gelsin.

Kara lahana dolması için gerekli malzemeler
Sosu için
Kara lahana dolması nasıl yapılır?

İlk işimiz kara lahana yapraklarının saplarını koparmak olsun. Biliyorsunuz hayli uzun sapları vardır. Daha sonra tencerede su kaynatarak, yıkadığınız kara lahanaları suyun içinde 5-6 dakika kadar haşlayın. Daha sonra suyunu süzerek, hemen soğuk suya tutun. Kevgirin içinde bekleterek, suyunun süzülmesini sağlayın. Bu arada dolmanın içini hazırlamaya girişebilirsiniz.

Bulgur ve pirinci ayıklayarak yıkayın. Bunları geniş bir kâsenin içine alın. İçine ince doğradığınız soğanı, sarımsağı ve kıyılmış maydanozu ilave edin. Nar ekşisini, salçaları, tuzunu, karabiberini, zeytinyağını ve kıymayı koyarak harcı iyice karıştırın. Mümkünse elinizle iyice yoğurun. Böyle daha iyi karıştırabilirsiniz.

Şimdi kara lahanaları tezgâha alarak, ortalarındaki saplarını kesin ve yaprakları ikiye bölün. Bu kalın damarlar pişmesini iyice geciktiriyor. Her bir parçaya 1 tatlı kaşığı kadar iç harçtan koyarak, aynı yaprağı sardığınız gibi sarın. Sararken yine yapraktaki gibi damarlı olan tarafını içe getirin. Bunları yayvan dolma tenceresine sıralayın. Hepsini sarınca sosunu hazırlamaya başlayın. Tavanın içinde tereyağı ve salçayı kızdırın. İçine 3 bardak kadar sıcak su koyun. Kaynadıktan sonra bunu dolma tenceresi içine dökün. Biraz da içine tuz serpin. Ortalama olarak 1 saat kadar kara lahana dolması pişmelidir. Siz yine pişip pişmediğini kontrol edersiniz. Piştikten sonra sıcak olarak sevdiklerinize ikram edebilirsiniz.

Afiyet olsun.
" } ] }