{ "title": "Katıklı Dolma", "image": "https://www.dolma.gen.tr/images/katikli-dolma(1).jpg", "date": "20.01.2024 23:33:29", "author": "Öznur Taşpınar", "article": [ { "article": "
Katıklı dolma, diğer dolma tariflerine göre farklı olan katıklı dolma doğu Anadolu bölgesinde sık yapılmaktadır. Bir kere deneyenlerin devamlı yapmak istedikleri katıklı dolmayı eğer denemediyseniz size önereceğimiz tarif ile kolaylıkla hazırlayabilirsiniz. Katıklı dolma kabak sebzesinden yapılmaktadır. Kabağı sevmeyenler için sevdirecek bir tarif olan katıklı dolmayı akşam yemeğinde ana sıcak olarak sunum yapabilirsiniz. Lakin katıklı dolmayı eğer zeytinyağlı hazırlayacak iseniz yemeklerin yanında ara sunum olarak da servis yapabilirsiniz.

Katıklı Dolma İçin Gerekli Malzemeleri
Katıklı Dolma Üzeri için
Katıklı Dolma Nasıl Yapılır?

Katıklı dolma için öncelikle kabakların dış kısımları bıçak ile sürtün veya soyacak ile ince bir şekilde soyun. Dış kısımları temizlenmiş olan kabakları dolmalık şekilde dilimleyin ve iç kısımlarını oyacak ile oyun. Bu aşama da eğer eviniz de oyacak yok ise tatlı kaşığı da kullanabilirsiniz. İçleri çıkartılmış olan kabakları yıkayıp temizleyin ve bir süzgecin içerisine alın. Dolmanın iç harcını hazırlamak için de kuru soğanın kabuklarını soyun ve bir karıştırma kabının içerisine rendeleyin. Üzerine kıymayı ve baharatları ilave edip yoğurun. Maydanoz, dereotu ve reyhanı yıkayıp ince olacak şekilde doğrayın. Doğranmış olan sebzeleri de iç harcın içerisine alın ve karıştırın. Biber ve domates salçasını da ilave edip malzemeyi yoğurun.

Hazır hale gelmiş olan dolmanın iç harcını içleri oyulmuş olan kabakların içerisine doldurun. Kabakları yarısına kadar doldurun ve tencerenin içerisine dizin. Bütün kabakları doldurduktan sonra tencerenin içerisine yerleştirin. Dolmaların üzerine 2 su bardağı sıcak su ilavesi yapın ve tencerenin kapağını kapatıp pişmesi için kısık ateşli ocağın üzerine yerleştirin.

Katıklı dolmalar belli süre içerisinde piştikten sonra ocağın üzerinden indirin ve dinlenmesi için birkaç dakika bekletin. Ardından servis tabaklarının üzerine katıklı dolmaları dizayn edin ve sarımsaklı yoğurdu hazırlamaya geçin. Sarımsaklı yoğurt için bir kâse yoğurdun içerisine iki diş sarımsağı rendeleyin ve bir şeker kaşlığı tuz ilavesi yapıp karıştırın. Hazırlanmış olan yoğurdu dolmaların üzerine gezdirin. Diğer taraftan yanmaz bir tavanın içerisine yağ ilavesi yapın ve ısıtın. Bu aşama da tereyağı, margarin veya sıvı yağ kullanabilirsiniz. Biz tereyağı kullanmayı uygun gördük. Tereyağını hafif şekilde yaktıktan sonra içerisine kırmızı pul biber serpiştirin ve yağın içerisinde biberleri hafif yakın. Hazırlanmış olan pul biberli sosu yoğurdun üzerine gezdirin. Katıklı dolma servis yapılması için hazır hale gelmiştir.

Afiyet olsun.
" } ] }