{ "title": "Kelem Dolması", "image": "https://www.dolma.gen.tr/images/kelem-dolmasi.jpg", "date": "21.01.2024 13:52:32", "author": "Meftune Akpolat", "article": [ { "article": "
Kelem dolması, kelem yaygın adıyla lahana dolması oldukça lezzetli bir kış yemeğidir. Vazgeçilmez bir sebze olan kelem dolma haricinde yemek ve salata yapımında da sıkça kullanılmaktadır. Küçük büyük herkesin beğenisi kazanan kelem dolmasının yapılışı da oldukça kolaydır. Kelem halk arasında lahana olarak bilinen sebze sağlık açısından da çok faydalıdır. Özellikle suyu diyet yapanların sıkça tercih ettiği bir sebze suyudur. Zayıflatıcı etkisi bulunmaktadır. İçeriğinde bol miktarda lif, potasyum, vitamin ve mineraller bulunmaktadır. İçeriği sayesinde cilt ve saç sağlığı için faydalıdır. Ayrıca, kansere karşı koruyucudur, bağışıklık sistemini güçlendirir, enfeksiyon hastalıklarına karşı iyi gelir, göz sağlığını korur, Alzheimer gibi sinir sistemi hastalıklarına karşı faydalıdır. Bu faydalarından yararlanmak için dolma şeklinde hazırlanarak tüketilebilir.

Kelem Dolması İçin Gerekli Malzemeleri
Kelem Dolması Nasıl Yapılır?

Kelem dolması için temin edilen kelem ilk olarak bıçak yardımı ile yaprak yaprak ayrılır. Uygun bir tencereye su ilave edilerek kaynamaya bırakılır. Yaprak yaprak ayrılan kelem kaynayan suya eklenerek 4 dakika kadar haşlanır. Haşlanan kelemler sıcak sudan soğuk suya alınır. Suyun içinden kelemi yırtmadan sıkılarak çıkarılır.

İç harcı için, tavaya kıyma eklenir. Kıyma bıraktığı suyu çekene kadar kavrulur. Suyunu çekince sıvıyağ eklenip bir iki dakika kadar daha kavrulur. Kuru soğanın kabukları soyulup ince ince doğranır. Soğanlar kavrulduktan sonra domates salçası, biber salçası, karabiber, kırmızı pul biber ve tuz eklenip karıştırılır. Son olarak bol su ile yıkanıp, süzülen pirinç malzemelere eklenir. Üzerine 1 çay bardağı sıcak su ilave edilir. İç harç suyunu çekene kadar pişirilerek ocaktan alınır.

Lahana yapraklarına yeteri kadar iç harç eklenerek sarılıp, uygun bir tencereye sıra sıra dizilir. Ufak bir tavanın içinde tereyağı eritilir. Eriyen yağa kırmızı pul biber ve nane eklenip sos hazırlanır. Hazırlanan sos tencereye sıralanan kelem dolmasının üzerine gezdirilir. Tekrar üzerine 1 su bardağı kadar sıcak su eklenir. Dolma ilk önce harlı ateşte 5 dakika kadar pişirilir. Daha sonra kısık ocağa alınarak pişirilir. Pişen kelem dolması yanında sarımsaklı yoğurt ile servise sunulabilir.

Afiyet olsun.
" } ] }