{ "title": "Kereviz Dolması", "image": "https://www.dolma.gen.tr/images/kereviz-dolmasi.jpg", "date": "19.01.2024 02:53:00", "author": "Meftune Akpolat", "article": [ { "article": "
Kereviz dolması, kereviz mutfaklarda çok sık yer verilmeyen, ancak sağlık açısından oldukça faydalı bir sebzedir. Kalori bakımından oldukça düşük bir içeriğe sahip olduğu için diyet listelerinde de kullanılabilir. Kereviz aslında tat olarak değil sağlık açısından çok faydalı olduğu için ön plana çıkarılmalıdır. K vitamini bakımından zengin bir içeriğe sahiptir. Ayrıca antioksidan etkisi bulunduğu için birçok hastalığa karşı kerevizden yararlanılabilir. Diyet yapanlar alternatif bir sebze arayışında ise mutlaka kerevizden yararlanmalıdır. 100 gram kadar kereviz yaklaşık 16 kaloridir.

Kereviz yüksek tansiyon, kanser, kolesterol, sindirim sistemi bozuklukları gibi pek çok hastalığa karşı faydalıdır. Ayrıca idrar söktürücü etkisi bulunmaktadır. İltihaplı hastalıklara karşı iyi gelir. Sakinleştirici etkisi vardır. Alerji ve adet sancılarına karşı faydalı bir besin olan kereviz, farklı şekillerde tüketilebilir. Salata, yemek ya da dolma şeklinde hazırlanarak faydalarından yararlanmak mümkündür. Kereviz en çok salata ve dolma olarak hazırlanıp tüketilmektedir. Kerevizin faydalarından kısaca bahsettikten sonra gelin hep birlikte kereviz dolması yapımına geçelim.

Kereviz İçin Gerekli Malzemeleri
Kereviz Dolması Nasıl Yapılır?

Kerevizler soyulduktan sonra içleri dolmalık olacak şekilde oyulur. Çukurca bir kabın içine bir miktar su ve limon suyu eklenerek kerevizler bu suyun içine atılır. Bu sayede kararmaları önlenir. Kuru soğanın kabukları soyulduktan sonra incecik kıyılır. Ardından domateslerin kabukları soyulup küp-küp doğranır. Uygun bir tavaya sıvıyağ alınarak ısıtılır. Isıtılan yağa kuru soğan eklenip kokusu çıkana kadar kavrulur. Kavrulan soğanın üzerine kıyma eklenerek kavrulmaya devam edilir. Kıyma bıraktığı suyu çektikten sonra, üzerine küp-küp doğranan domatesler, kuş üzümü, dolmalık fıstık, karabiber ve tuz eklenip homojen bir şekilde karıştırılır.

Limonlu suda bekletilen kerevizler fırın kabına dizilir. Hazırlanan iç harç kerevizlerin içine eşit şekilde paylaştırılır. Fırın kabının üzeri folyo ile kapatılır. Fırın önceden 180 derecede ısıtılır ve kerevizler fırına verilir. Yaklaşık yarım saat pişirilir. Yumuşayan kereviz dolması fırından alınarak servise sunulur.

Afiyet olsun.
" } ] }