{ "title": "Kırmızı Biber Dolması", "image": "https://www.dolma.gen.tr/images/kirmizi-biber-dolmasi.jpg", "date": "19.01.2024 10:53:08", "author": "Betül KIZILKAYA", "article": [ { "article": "Kırmızı biber dolması, Kırmızı biber, kırmızı rengi ile gözümüzü, tadıyla yemeklerimizi şifa veren kırmızı biber içinde bulunan mineral ve vitaminlerle şifa deposudur. Özellikle C vitamini açısından zengindir. Limondan daha da fazla C vitaminine sahip olup, bu sayede vücudumuzun kolajen yapımında etkin rol oynar. Kolajen maddesi sayesinde daha sağlıklı bir dişlere, cilde, diş etlerine ve daha esnek olan tendon ve kan damarlarına sahip olunur. Kırmızı biber çok güçlü antioksidanlara sahip olup, vücudumuzda toksin maddelerinin birikmesini önleyerek çok ciddi hastalıklara, özellikle kansere karşı çok etkilidir. Diğer bir taraftan solunum, sindirim ve kalbimize çok iyi bir dosttur. Midede oluşan salgı düzeyini dengeler. Böylelikle çok sık görülen gastrit ve ülser gibi hastalıkların önüne geçer. Kış hastalıklarının da iyileşmesinde etki rol oynar. Kilo vermek için diyet uygulayanların diyet listesine de rahatlıkla girebilir. Çünkü kırmızı biber vücutta yağ birikimini önlemektedir. Ayrıca kırmızı biber vücudumuza endorfin sağlayarak, mutluluk verir.

Kırmızı biber ile birçok yemek yapılmaktadır. Anadolu'da özellikle çok sevilir kırmızı biber. Kırmızı biber ile dolma yemeği de bu yemeklerden birisidir.

Kırmızı Biber Dolması Malzemeleri
Kırmızı Biber Dolması Nasıl Yapılır?

Kırmızı biberlerin saplarını içine doğru dikkatlice bastırıp, çekirdek olan yerlerini çıkarın ve yıkayın. Yıkadıktan sonra sularının süzülmesini bekleyelim. Bir başka tencereye zeytinyağını koyalım ve o yağla soğanları pembeleşinceye kadar kavuralım. Daha önceden yıkanmış pirinçleri, kavrulmuş soğanlara ekleyerek, 3-5 dakika daha kavuralım. Domatesleri yıkadıktan sonra küp-küp doğrayıp, onları da tencereye dökelim. Daha sonra da nane ve maydanozu da ince ince doğrayıp, tencereye ekleyelim. Tuzunu, karabiberini, kırmızı toz biberini de ekledikten sonra biraz daha kavuralım. Bu şekilde kırmızı biber dolmasının içini hazırlamış oluyoruz. Daha sonra hazırladığımız bu içi, suyu süzülen kırmızı biberlerin içlerini dolduruyoruz. Doldurduğumuz kırmızı biberlerin üzerine dileğimize göre, kabukları kesilmemiş domates dilimleri ile kapatabilirsiniz. Tencereye dizdiğimiz kırmızı biber dolmalarının, yarısına kadar su gelecek şekilde dolduruyoruz. İlk önce yüksek ateşte, daha sonra kısık ateşte pişiriyoruz. Pişip, pişmediğini öğrenmek için, arada sırada çatal ile kontrol etmeliyiz. Daha sonra pişince servis edebilirsiniz.
" } ] }